28.12.2011

Lempitaiteilijani osa 2: Luis Royo

Nimi Luis Royo tuntuu olevan joillekin punainen vaate. Espanjalainen Royo edustaa fantasia- ja science fiction -taiteen eroottista puolta ja hänen töissään ilmenevät usein apokalyptiset, futuristiset ja synkät sävyt - ja tietenkin ne naiset.


Royo kuvaa voimakkaita naisia usein sotureina fantasiamaailmoissa, joissa he taistelevat pahuuden olentoja tai cyberneettisiä hirviöitä vastaan. Hänen taiteessaan katse kiinnittyy naisvartaloon, mutta nainen ei ole objekti, vaan subjekti - voimakas toimija, joka yleensä hallitsee kuvaa.
Tästä asiasta monet ovat toista mieltä ja näkevät Royon työt lähinnä pehmopornokuvina fetisisteille.  En kiellä tätä näkökantaa, mutta itse näen myös Royon taiteelliset ansiot kuvata ihmisiä ja hirviöitä ja futuristisia, postapokalyptisia maailmoja, joissa nainen on se, joka selviää.

Kuva sivustolta http://www.wallsave.com/wallpapers/1920x1080/luis-royo
Tämä on lempiteokseni. Haluaisin sen kehystettynä julisteena, mutta sitä ei tunnu löytyvän mistään muuten kuin seinävaatteena. Tällä hetkellä kyseinen seinävaate koristaakin vessamme seinää. (Kuulostaa hassulta paikalta, mutta seinämateriaalin takia se on ideaalinen paikka. Kylppärimme ovessa on puolestaan Yoda.)

Luis Royon nettisivut löytyvät täältä: http://www.luisroyo.com/index.php.

22.12.2011

Jouluja kaikille!


Häpeäkseni en muista lainkaan, mistä tämän kuvan nappasin, mutta sen osuvuudesta ei voi kiistellä. 
(Vaikka toisaalta voisin mieluummin toivottaa "Merry Christmas and Pippin New Year!")
Tästä huolimatta: Hyviä jouluja kaikille, tämä tutkija lähtee huomenissa kotiseudulle Pohjois-Karjalaan ja pitää ihan pienen, pikkuriikkisen tauon tutkimusaatoksista ja viettää pyhänsä Carcassonnen, Pandemian, jouluruuan, suklaan ja perheen parissa. Ja ehkä pelaamme myös vähän jotain muutakin.

20.12.2011

Pieni mainos sarjakuvatutkijoille

Nyt kaikki blogiani stalkkaavat sarjakuvaihmiset! NNCORE eli Nordic Network for Comics Research on avoinna kaikille kiinnostuneille sarjakuvatutkijoille. Ohessa lainaus tänään tulleesta newsletteristä, joka kertoo lisää NNCOREN toiminnasta.
Välittäkää tietoa myös eteenpäin.
"This second newsletter from NNCORE reports on the founding network meeting at the University of Southern Denmark in Odense on October 27-29, 2011. As you will see, the meeting went very well, and the network members have now starting working in thematic groups, preparing for the first NNCORE anthology and joint research projects more generally. We will keep you informed through these newsletters.
NNCORE is open to new members. The requirements to become a member are that you are involved in some way with the study of comics and comics research, and either belong to a Nordic institution or study Nordic comics. You are welcome to contact Anne Magnussen, magnussen(at)hist.sdu.dk if you have any questions in this regard or if you would like to sign."
NNCOREn kotisivut löytyvät täältä: http://www.sdu.dk/en/Om_SDU/Institutter_centre/Ihks/Forskning/Forskningsnetvaerk/NNCORE. Siellä komeilee myös allekirjoittaneen naama.

17.12.2011

Tutkimuspäivittelyä

Kaiken tämän (työ)haipakan keskellä en ole jaksanut päivitellä blogia saati oikein mitään muutakaan. Aivan kuun vaihteessa minulla oli hirvittävä kirjoitusinto, joka nyt on pudonnut puoleen osittain siitä syystä, että työpäivien jälkeen ei vain jaksa innostua muusta kuin sohvalla makaamisesta.
Apurahaa odotellessa. Edelleen.

Jotain on kuitenkin liikkeessä.
Ensinnäkin meillä oli virallinen ohjaustapaaminen, jossa sain kakkosohjaajakseni Irma Hirsjärven. Ja kaikkihan fantasia/scifi/fandom -piireissä pyörivät tietävät Irman, joten olen äärimmäisen iloinen tästä asiasta. Irma on ollut hillittömäksi avuksi tutkimukseni alusta asti - aivan kuten myös pääohjaajani Urpo.
Minulla on reilut kolmisenkymmentä sivua virallista väitöskirjatekstiä (hiphei) ei nyt ihan punakynällä korjattuna, mutta odottamassa sitä, että jaksan lukea ne läpi ja tehdä korjaukset tekstiin.
Ainakin sisällysluetteloa pitää muokata ja ah, sitä määrää teoriaa ja taustamateriaalia, jota pitäisi vielä lukea ja sisäistää!
Yritän mennä heti vuodenvaihteen jälkeen ahdistelemaan yliopiston kirjastotätejä, josko he voisivat kaukolainata minulle muutaman teoksen. Ainakin Janet Waskon Understanding Disney pitäisi katsastaa. Onneksi monta sarjakuva-aiheista opusta löytyy myös e-kirjoina. (Iiks, käytin samassa lauseessa sanoja "onneksi" ja "e-kirja" ilman negaatiota. Pitää varmaan huolestua tästä suunnan muutoksesta.)

Vaikka aikatauluni ei tällä hetkellä pakota minua kiireellisiin kirjoitustehtäviin, pitäisi silti olla koko ajan kirjoittamassa, ettei homma leviä käsiin ensi vuoden alussa. Sitten pukkaa nimittäin kahden artikkelin ja yhden konferenssiesitelmän deadlinet tammi-maaliskuussa ja siitä voi tulla melko rumaa katsottavaa.
Tällä hetkellä pitäisi kuitenkin erityisesti olla lukemassa. Varsinkin kun sain Kai Saarrolta, Marja Ritolalta ja Sirja Timoskaiselta heidän Rosa-tutkimuksensa. Erityisesti tuo Marjan teksti pitää lukea piakkoin, jotta saan hieman vinkkejä intertekstuaalisuuden käsittelyyn.
Jospa tässä viikonloppuna saisi jotain tehtyä.

Niin, sellaistakin infoa ajattelin tuoda julki, että molemmat ohjaajani olivat innostuneita tästä Rosa-antologia -projektista. Koska myös suurin osa Rosa-graduilijoista vaikutti olevan mukana (yritän edelleen löytää jostain Marika Rantalan sähköpostiosoitetta), aion tehdä jotain asian eteen viimeistään vuoden alussa. Ehkä tästä asiasta tulee jotain muutakin kuin villi idea.

"Joululomalukemiseksi" (lainausmerkit, koska eihän tutkijalla oikeasti koskaan ole mitään lomaa) ajattelin ottaa tuon Don Rosa - A Little Something Special -kirjan. Vaikkakin vaikuttaa siltä, että posti on tuomassa minulle Porvoon kirjakeskukselta jotain lähes viiden kilon painoista, mikä saattaa muuttaa kaikki lukemiseni.

Kyllä. Epäilen vahvasti Rosan Koottujen ensimmäisen osan odottavan postissa.

P.S. Ankkalinnan pamauksen blogissa oli muuten artikkeli aiheesta "Ankka akatemiassa", eli joitain esimerkkejä Aku Ankka -tutkimuksista. Myös allekirjoittaneen gradu mainitaan siellä. Yksi ankkaväitöskirja löytyy (Ruotsista), mutta se keskittyy animaatioon. Sen lisäksi tiedän, että Åbo Akademissa on vireillä post doc -tutkimus liittyen Akun imagoon. Mutta sekään ei suoranaisesti mene päällekkäin oman tutkimukseni kanssa.

2.12.2011

Lempitaiteilijani osa 1: Benjamin Lacombe

Koska sarjakuva on taidetta (ja yliopiston kirjasto jaottelee sarjakuvateoriakirjat taideosastolle), ja blogini käsittelee kulttuurin eri osa-alueita, ajattelin aloittaa blogiini pienen sarjan aiheesta lempitaiteilijani. Tällä hetkellä listassa on kuusi nimeä, jotka eivät ole paremmuusjärjestyksessä ja olen taatusti unohtanut jotain nimiä, joten lisäilen niitä tähän sarjaan pikkuhiljaa.
Mutta aloitan uusimmasta tuttavuudesta, eli ranskalaisesta Benjamin Lacombesta, jonka LJ esitteli minulle Alcalán konferenssireissulla.
Lacombe on ranskalainen, vuonna 1982 syntynyt kuvittaja, kirjailija ja kuvataiteilija, joka on erikoistunut lastenkirjojen kuvituksiin. Hän on työskennellyt myös animaation parissa. LJ oli tutustunut hänen töihinsä juuri lastenkirjojen kautta: Lacombe on kuvittanut muun muassa Lumikin ja Liisa Ihmemaassa -teokset ja minähän ihastuin täysin hänen fantastisiin, tyyliltään hieman naiiveihin taideteoksiinsa.

Huolimatta siitä, etten osaa espanjaa, minun oli aivan pakko ostaa yksi hänen kirjoistaan. LJ sanoi, ettei niitä saa englanniksi (tosin Lacomben nettisivujen mukaan kaksi hänen lastenkirjoistaan on käännetty englanniksi), enkä ollut varma suomestakaan, mutta ainahan sitä voi opiskella uutta kieltä.

Ostin juuri tämän teoksen, joka kuvassa on tosin ranskalaisella kannella. Kyseessä on siis upea kuvitettu opas, ns. "Keijujen herbaario", joka esittelee erilaisia myyttisiä olentoja. Jotkin sivut on leikattu niin, että niistä näkyy läpi seuraavalle sivulle - aivan kuin keiju piileskelisi kasvien takana. Kerrassaan uskomattoman hienoja kuvia.

Ja onhan Benjamin Lacombelta ilmestynyt teos myös suomeksi. Nemon kustantama Lumoojien sukua -paketti, joka sisältää pahvikotelossa kaksi teosta: Noitien sukupuun ja tarinan Pieni noita. Löysin setin kirjastosta toissapäivänä. Taitaa olla pakkohankinta. Kuvitus on upeaa.
Ehkä kerään Lacomben kirjoja jatkossa ranskaksi, jos suomennoksia ei ilmene enempää.

Taiteilijan kotisivut löytyvät täältä: http://www.benjaminlacombe.com/