8.1.2013

Don Rosan vanha tuotanto tupsahti juuri jouluksi

Juuri joulunalusviikolla ilmestyi ovelleni postin täti, joka toi tullessaan jo odottamani Rosa-paketin: Saksassa uudelleen julkaistut Pertwillaby Papers sekä Captain Kentucky. Muut tilaajat olivat omansa jo saaneet, mutta muuttohässäkän yhteydessä en ollut tajunnut ilmoittaa uutta osoitettani Saksaan - heidän toimittajansa kun ei ollut yhteistyössä Suomen postin kanssa eikä näin ollen tiennyt osoitteenmuutoksesta.
Pienen säätämisen jälkeen paketti ehti siis juuri sopivasti jouluksi ja tämä tyttö oli kuin Hangon keksi.

Kyseessähän ovat siis Rosan college-aikana tekemät sarjakuvat, joista osa ilmestyi collegen omassa lehdessä ja osasta koostettiin jopa pienlehtiä keräilijöiden (ja ensimmäisten fanien iloksi). Pääosassa seikkailee melko tutun näköinen hahmo, joka tietenkin on Rosan alter ego.

Tärkeitä näistä julkaisuista tekee tietenkin se, että joukosta löytyy useampikin alkuperäistarina, jonka Rosa myöhemmin on muuttanut Ankka-sarjakuvaksi. Muun muassa "Matka maan keskipisteeseen", "Auringon poika" ja "Ankka kuningas Arthurin hovissa" ovat saaneet alkunsa Lancelot Pertwillabyn seikkailuista. Muitakin tuttuja elementtejä, joita Rosa myöhemmin on uusiokäyttänyt Ankka-seikkailuissaan, voi kuvituksesta pongata.

Vielä en ole ehtinyt sarjakuviin perehtyä sen syvällisemmin, mutta ne tulevat olemaan apuna väikkärin teon taustalla - mitä on muutettu ja miten, ja minkälaisia elementtejä Ankka-sarjakuvat vaativat verrattuna mustavalkoiseen, pienen piirin underground-sarjakuvaan...
Odotan innolla, mitä sarjakuvista selviää.

Paketissa tuli tietenkin mukana myös numeroitu ja signeerattu Pertwillaby Papers -keräilykuva sekä The Don Rosa House Tour -DVD. Olen jo kysellyt sen toisen Rosa-paketin perään ja sitäkin on siis mahdollista vielä tilata omakseen, eli The Early "So-Called" Art of Don Rosa on siis vielä tilattavissa, jos sen olet onnistunut missaamaan jostain syystä.

Tutkija odottelee edelleen apurahan napsahtamista tilille, mikä tapahtuu vasta kuun viimeinen päivä, joten tammikuu menee köyhäillessä ja pitäessä viimeisiä kansalaisopiston opetuksia.
Blogissa kuitenkin yritän pitää toimintaa yllä. Luvassa on ainakin vuoden 2012 viimeiset julkaisut, sarjakuvateoriakirjahankinnat, ja ehkä saisin pitkästä aikaa myös listattua niitä lempitaiteilijoitani...


P.S. Jostain kumman syystä loppuvuonna kirjojen ostelu hiipui, joten niitä ei oikein ole listattavaksi asti.
Joululahjaksi sain kuitenkin Jeffrey Brownin ihanan Darth Vader ja poika -kirjan (peräti kahdelta ihmiseltä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti