22.1.2013

Vuoden 2012 viimeiset Don Rosa -julkaisut

Viime vuonna niitä julkaisua alkoi sitten putoilla urakalla. Eipä siinä, kyllä niiden eteen olikin tullut tehtyä töitä ja joitakin oli odotettu jo toista vuotta. Tässä merkinnässä ajattelin esitellä kaksi viimeisintä, aivan joulukuun lopuilla ilmestynyttä julkaisua.

Ankkalinnan Pamauksen numero 27 (vol. 8 / nro 4) käsitteli nimenomaisesti akateemisia Ankka-tutkimuksia. Jos kaipailet tietoa siitä, miten Aku Ankkaa ja kumppaneita on akateemisessa maailmassa tutkittu, tähän numeroon on kerätty hyvin laajasti Suomessa tehty tutkimus - lähinnä tietenkin pro gradut, koska väitöskirjoja löytyy tasan kaksi kappaletta: Suomessa vuonna 2000 Pia Toivosen ruotsinkielinen En serietidning på fyra språk, joka nimensä mukaisesti käsittelee Aku Ankka -sarjakuvien kääntämistä sekä Ruotsissa Margareta Rönnbergin tekemä väitös Why is Disney so Popular? (alun perin ruotsiksi), joka puolestaan paneutuu lähinnä animaatioihin.
Jostain syystä väitökset on siis kirjoitettu ruotsiksi. No, tähän tulee korjaus.

Pamauksen päätoimittaja Timo Ronkainen pyysi minulta artikkelia tähän nimenomaiseen numeroon ja sainkin väsättyä niitä kaksi.
Ensimmäinen oli se virallinen  osuus eli hieman akateemista maailmaa laajemmalle yleisölle suunnattu "Ankkapurhassa kummittelee. Esi-isät ja kuoleman konsepti Don Rosan The Life and Times of Scrooge McDuck -sarjassa." Tässä artikkelissa puhuin Roopen vanhasta sukulinnasta eräänlaisena välitilana, jossa Roope on yhteydessä esi-isiensä henkiin ja kosketuksissa menneisyyteensä. Kohtaaminen Sir Richard Ankanmielen kanssa sekä rajatilakokemus mahdollistivat Roopessa poikkeuksellisia kykyjä. Ja tietenkin käsittelin myös Roopen vanhempien kuolemaa, mikä on Disney-sarjakuville erittäin poikkeuksellinen ja tabuna pidetty aihe.

Toinen artikkelini oli enimmäkseen katsaus siihen, kuka olen, mitä tutkin ja mistä näkökulmasta. Eli esittelin itseäni ja tutkimustani Ankka-fandomille hieman kepeämpään sävyyn kuin akateemisissa julkaisuissa on mahdollista.
Eli tässähän samojen kansien sisällä olikin jo kaksi julkaisua, jei!
Ankkalinnan Pamauksen hankintatietoja sitten täältä.

Toista julkaisua onkin tullut odoteltua kuin kuuta nousevaa. Se on Oxfordissa syksyllä 2010 pidetyn Villains and Villainy -konferenssin kirjajulkaisu, johon oma esityspaperini (e-kirjalinkki tuossa oikeassa reunassa) äänestettiin ja sain kirjoittaa siitä laajan, pidennetyn version runsaan kuvituksen kera. Ja sen kuvituksen lupa-asioiden kanssa muuten sitten väännettiin kättä, vaikka pelkkä © Disney kuvan yhteydessä riittäisi, mutta tälle porukalle piti olla kirjalliset luvat ja kaikki. Huh huh, etten sanoisi.
Kyseessä on siis Inter-Disciplinary Pressin julkaisema, Luke Seaberin toimittama kokoelma Villains and Heroes or Villains as Heroes, jossa puhun Rosan pahuuden kolmikosta, eli millaisen kuvan Rosa haluaa antaa Roopen vihollisista. Artikkelin nimi on vanha tuttu "The Triumvirate of Evil: The Major Villains of Don Rosa's Donald Duck Comics" ja se on muuten teoksen ensimmäinen artikkeli. Pituuttakin on hienot 22 sivua.
Tätä saa muuten ostettua ID-netin nettisivujen kautta, jos teos kiinnostaa. Hintaakin on vaivaiset £19,99.

Tällä hetkellä minulla on kaksi artikkelia odottamassa julkaisua. Toinen on raakaversio tutkimuksestani Donald International -fanzineen, josta varmaan saan vielä kommentteja myöhemmin, ja se toinen on se elämäni ensimmäinen referee-julkaisu siitä NNCOREn tapaamiseen rustaamastani esityksestä, joka käsittelee fantasiaa ja intertekstuaalisuutta Rosan "Escape from Forbidden Valley" -sarjakuvassa.
Näin siitä teoksesta muuten alustavan sisällysluettelon ja huh, miten hienossa seurassa ollaan, jos sinne asti päästään. Vaikuttaa ainakin todentuvalta mahdollisuudelta koko ajan.


5 kommenttia:

  1. Villains and Heroes or Villains as Heroes:in kannet näyttää tosi hienoilta. =)Heti tekee mieli alkaa lukea.

    VastaaPoista
  2. Joo, se on tosi tyylikkään näköinen ja sisältää muuten myös Harry Potteria ja Voldemortia käsittelevän artikkelin.
    Omia lemppareitani on ehdottomasti Kapteeni Koukun "puolustuspuhe", mikä on kirjoitettu siitä näkökulmasta, että Koukku on tarinan uhri. :)

    VastaaPoista
  3. Oi, tämä kuulostaa nyt pahasti siltä, että mun pitää lukea tää kirja :D

    VastaaPoista
  4. Löysin blogisi, ei voi muuta todeta että:
    "Huh huh.. onko tuollaisiakin humanisteja olemassa"

    Yleensä humanistit ovat kiihkofeministejä, marksilaisia tai monikulttuurisuushörhöjä.

    Sen sanon että kyllä mielestäni akuankat, harrypotterit,star wars , ja fantasiakirjallisuus on oikeasti paljon lähempänä elävää elämää sekä paljon hyödyllisempää kuin sukupuolielinten tutkimus, queer teoria, monikulttuurisuus tai kuolleet kielet.

    Jatka samaan malliin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos illan piristyksestä, Lord Selibacy! :)
    Täytyy tosin sanoa, että vaikka meitä humanistinörttejä oikeasti on olemassa, olen kuitenkin aina ollut niin oppiaineessani kuin laitoksellani se outo lintu, jota katsotaan hieman kieroon. Osittain johtuen yleisestä habituksesta, osittain tutkimuksesta ja kiinnostuksen kohteista.
    Sarjakuvantutkijatkin tuppaavat yleensä keskittymään niihin "oikeisiin" sarjakuvaromaaneihin ja sysäävät Aku Ankan jonnekin sinne takanurkkaan. Tässä ollaan sitten yritetty todistella toista lähes koko yliopistoelämän ajan. Tietyissä (nörtti)piireissä alkavat naamankin jo tunnistaa. :)

    Ja kyllä tässä jatketaan samaan malliin, kun ei oikein muutakaan osata ja se väikkärikin on vielä kasaamatta... :)

    VastaaPoista