3.8.2016

Tutkimustaukoko?

Uuteen lukuvuoteen uuden kalenterin kanssa.
Kesäloma oli ja meni ja nyt pitäisi taas orientoitua alkavaan syksyyn ja töihin sekä yliopistolla että kansalaisopistossa. Päällimmäisenä tunteena on jännitys ajankäytöstä ja lisääntyvästä työmäärästä ja ehkä orastava stressikin. Mietin jo, että ehkä minun ei pitäisi lomailla täysipainotteisesti, kun se stressi tuppaa tulemaan sitten voimakkaampana. Mies tuumasi, että olen vielä aivan n00bi oikean lomailun suhteen, joten pitäähän sitä harjoitella. (Ensimmäinen palkallinen loma siis takana.)

Tästä huolimatta olen jo ehtinyt ottaa härkää sarvista ja hoitaa muutaman homman pois jaloista.
Aloitin tietenkin uuden kalenterin hankkimisesta ja isohan sen olla pitää, jotta kaikki opetukset ja muistiinpanot mahtuvat. Tämän takia ostan aina tuplakappaleita Aku Ankasta, ne tulevat hyötykäyttöön.

Nyt takana on vajaa vuosi Näkymättömät-hankkeessa ja yliopistojen lomakauden (heinäkuun) päätyttyä on aika potkaista syksyn koulutukset ja opetukset sarjakuvan osalta käyntiin. Viime vuosi oli kaikin puolin hyvä, kiireinen, mutta antoisa. Sitä tuli opittua kaikenlaista, ainakin byrokratialomakkeiden täyttämistä, projektisuunnittelua ja tietenkin sen, että nyt sitä ei enää voi jumiutua keskenään neljän seinän sisälle tekemään omaa juttuaan, vaan pitää olla aktiivinen ja jakaa tietoa ja tilannekatsauksia muille hankkeen toimijoille. Vielä kaksi huikean kiinnostavaa vuotta edessä, mutta huomaan myös kaipaavani takaisin sen ihan oikean tutkimuksen äärelle.

Tämä konkretisoitui erityisesti pääsiäisen tienoilla, jolloin rykäisin kuukaudessa artikkelintyngän ImageText-sarjakuvajournaaliin. Ja sehän siis hyväksyttiin! Totta kai muutoksia pitää tehdä, lähinnä täydennyksiä, mutta sitä suhratessani olo oli kiireestä huolimatta kerrassaan mahtava. Fiilis oli juuri se, että tämä on se, mitä haluan tehdä! (Artikkelin Destino-elokuvasta ja "Destino"-sarjiksesta pitäisi ilmestyä ensi vuoden alussa. Deadline korjauksille on vasta lokakuun puolessavälissä, joten tässä ehtii vielä viimeistellä artsun kaikessa rauhassa.)

Lisää pontta tutkimuskaipuulle tuli toukokuussa, kun tiedekunta päätti, että jokaisen tutkijan tulisi kirjoittaa 300 merkin kuvaus tutkimuksestaan aiheena "Miksi tutkimukseni on tärkeää ja kenelle?" Tätä ilosanomaa pähkäiltiin kollegoiden kanssa aina Facebookin parviälyä myöten. Lähinnä mietin sitä, että kirjoitanko Disney-tutkimuksestani vai Näkymättömät-hankkeesta. Kollegani totesi, että omasta tutkimuksestasi tietenkin - siitä, mikä sinua kiinnostaa eniten. Vastaus oli helppo. Nyt yliopiston sivuilla lukee minun tiedoissani näin:
Disney-sarjakuvat ovat aikakautensa populaareja tuotoksia, jotka kommentoivat vallitsevaa kulttuuria ja yhteiskuntaa. Niillä on refleksiivinen suhde ympäröivään todellisuuteen, mikä näkyy kokeilevina metakerronnallisina ratkaisuina. Tutkimus laajentaa sarjakuvatutkimuksen kenttää ja tuottaa uutta tietoa sarjakuvakerronnan menetelmistä.
Sieltä puuttuu vielä kuvakin, kun en ole saanut aikaiseksi selvitellä laitoksen valokuvaajan kanssa aikataulua. Amanuenssimme totesi vitsikkäänä miehenä, että pistät vain sen Milla-kuvan sinne. Ihan olisi kuulemma ookoo, sanoi hän. Harkitsen asiaa.

Rosaa englanniksi, Fantagraphicsin julkaiseman
kokoelman osat 3 ja 4.
Ostin muuten pitkästä aikaa Rosankin tuotantoa. Minulla oli Suomalaisen alekuponki, joka piti käyttää tiettyyn aikaan mennessä ja laskeskelin, että jos tilaisin Fantagraphicsin julkaiseman Rosan kronologisen kokoelman osat 3 ja 4 yhteiskansiossa sieltä, se tulisi piirun verran halvemmaksi kuin Adlibris. Joten näin tein. Muussa tapauksessa Adlibrisen hinnat ovat huomattavasti halvempia.

Tämä niin sanottu kesälomani oli myös tutkijan kesäloma, sillä mitäs muuta yliopistotutkijat ja -professorit kesällä tekevät kuin omaa tutkimustaan, kun hallinto- ja opetusasioihin ei mene leijonanosaa ajasta. Yritin siis kirjoittaa eteenpäin keskeneräisiä artikkeleja Rosan tuotannosta. Ikuisuusprojektimme kollegani Mikon kanssa alkaa valmistua ja kokeilemme sitä toistamiseen jufo 2 -tason julkaisuun. Yliopistothan määrittelevät kaikki vertaisarvioidut julkaisut julkaisufoorumi-nimisen systeemin mukaan. Mitä isompi numero, sitä korkeampitasoinen julkaisu. Sarjakuvatutkimusta käsittelevät lehdet ovat tyypillisesti ykköstasoa, mutta tähtäämme Roope-artikkelimme kanssa tietenkin korkeammalle. Saa nähdä, miten käy.

Toinen työn alla oleva artikkelini on Fafnirin sarjakuvateemanumeroon. Se on toinen keskeneräinen projektini Rosan scifiparodiasta, josta esitelmöin muinoin Finfar-seminaarissakin. Sen deadline on jo parin viikon päästä, joten alkaa olla kiire. Siksi luen myös Kimmo Ahosen väitöskirjaa invaasioelokuvista. Kaikki nämä kolme artikkelia ovat englanniksi ja toivonkin, että Disney-tutkimukseni alkaa levitä myös Suomen ulkopuolelle.
 
Vaikka tuntuu siltä, että Rosan tuotanto alkaa olla jo aika kaluttu, ainakin yhden artikkelin aion vielä kirjoittaa, mutta sen aikataulu on vielä kysymysmerkki. Ehkä pyrin aloittamaan sitä ensi keväänä. Sen jälkeen keskittynen laajemmin metatason teemoihin Disney-sarjakuvissa yleisesti, koska se vetää minua puoleensa tällä hetkellä kaikkein eniten. Ja se on myös sinänsä kiinnostavaa, koska metatason juttuja näkee Taskareissa nykyisin niin paljon, että myös lapset oppivat ne. Huomasin sen kesän sarjakuvakursseillani, jossa lasten hahmot puhuttelivat lukijaa ja kommentoivat sarjakuvaa muotona. Olin ihan pähkinöinä siitä! Sarjakuvia lukemalla oppii valtavasti erilaisia kerronnan kikkoja.
 
Koska hankkeemme päättyy toukokuussa 2018, jo ensi vuonna pitää ruveta hakemaan henkilökohtaista apurahaa post doc -tutkimukselle. Hankehakemuksia olemme kollegoidemme kanssa laittaneet nyt vuosittain, joten eihän sitä tiedä, jos vaikka tärppää sitäkin kautta. Toisaalta tässä epävarmassa taloudellisessa maailmantilanteessa se on oikeastaan ihan sama, mitä kautta sitä rahaa tulee ja miten pitkäksi aikaa - kunhan jostain saisi rahoitusta kiinnostavalle tutkimusaiheelle.

Tulevaa tutkimusmateriaalia, osa vielä lukematta.
Italialaisten taiteilijoiden sarjakuva on se, mikä tällä hetkellä kiinnostaa kaikista eniten. Aionkin selvittää italialaisen (Disney-)sarjakuvatutkimuksen tilan ja toivon mukaan voisin jossain vaiheessa hankkiutua sinne tutkimusvaihtoon lyhyeksi ajaksi. (Kuvitelkaa nyt, ottaisin Milla-asun mukaan ja lähtisin patikoimaan Vesuviukselle - vähänkö italialaiset innostuisivat! Kun ovat joskus sinne Millan mökkiäkin suunnitelleet pystyttävänsä...) Mies vielä pitäisi saada innostumaan ajatuksesta. Mutta sehän ei nyt ole ihan heti mitenkään ajankohtaista. Kontaktejakin sieltä pitäisi vielä saada...

Katsotaan, mitä tuleman pitää. 

Jos teillä on muuten hyviä vinkkejä Disney-sarjakuvista (saa olla sekä Akua että Mikkiä), joissa on hilpeitä metatason juttuja, otan ilolla vinkkejä vastaan. En ole lukenut Taskareita kunnolla vuosiin, joten paljon kiinnostavia juttuja on taatusti jäänyt välistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti