25.5.2011

Kirjahyllystä

Lukutoukkana ja bibliofiilinä ajattelin tunkea tänne blogiini pienen osaston nimeltä "Kirjahylly", johon lisäilen satunnaisesti uusimpia hankintojani. Tai no siis lähinnä kuvauksia niistä.
Viimeisimpiä kirjahyllyn täytteitä onkin kertynyt ihan mukavasti sitten Jyväskylän kirjamessujen.

Uusin sarjakuvahankintani on suuri klassikko, joka kaikkien alan harrastajien tulisi lukea. Kyseessä on tietenkin Art Spiegelmanin loistava Maus. Oma painokseni sisältää molemmat osat. Jos joku ei satu tietämään kyseistä teosta, se kertoo taiteilijan itsensä isästä juutalaisena toisen maailmansodan aikana Hitlerin Euroopassa. Täysin mustavalkoinen sarjakuva kuvaa juutalaiset hiirinä ja natsit kissoina ja huolimatta tällaisesta etäännyttämisestä se on hyvin ahdistava ja koskettava teos.

Suurista klassikoista hyllyyn saapui myös hieno kirpparilöytö eli The Collected Works of Oscar Wilde. Tämä englanninkielinen opus sisältää myös kertakaikkisen upean The Picture of Dorian Grayn. Täytyy sanoa, että hieman harmitti marraskuisen Pariisin reissun jälkeen, kun kotimatkalla lentokoneessa tajusin, että Wilde on haudattu Père Lachaisen hautausmaalle, eikä paikka ollut kuin kivenheiton päässä hostellistani. Mitä jostain Jim Morrisonista, kun siellä olisi ollut aikansa skandaalinkäryinen kirjailija!

Samalta kirppikseltä löytyi myös Burton on Burton, haastattelukirja ohjaaja Tim Burtonista. Kertakaikkinen löytö. Burton on yksi lempiohjaajistani. Pieni selailu paljasti jo paljon uutta. Kuinka moni oikeasti tiesi, että Burton oli töissä Disneyllä ja oli mukana animoimassa Topia ja Tessua?

Kansoitin kirjahyllyäni myös lempirunoilijani A.W. Yrjänän teoksella Päiväkirja 1995-2008. Kun vain olisi aikaa paneutua siihen.
Tosin heti seuraavana odottaa varmasti repeilemistä aiheuttava CMX: Encyclopedia Idiotica, joka sisältää kulttimaineen saaneen CMX:n Kysy ja vastaa -palstan anteja useammalta vuodelta.
Muistan lukioaikana tikahtuneeni bändin poikien naseviin vastauksiin. Viime aikoina sivustolla ei ole tullut vierailtua, joten kirja on paikallaan hyllyssä odottamassa vuoroaan.

Ja lopuksi vielä kuukauden hömppä eli David Eddingsin Belgarath - velhon tarina. Se tuli vastaan kovakantisena ja melkein ilmaiseksi, joten pakkohan se oli ottaa mukaan. Tunnustan omistavani Eddingsiltä koko Belgarionin tarun ja syy on täysin nostalginen: kyseinen sarja oli ensimmäinen fantasiasaaga, jonka luin. Eddings tutustutti minut fantasian maailmaan ja pian löysin myös niitä hieman laadukkaampiakin kirjailijoita.
En ole lukenut Belgarionin tarua sitten lukion, eikä minulla ole mitään muistikuvaa siitä, oliko se huono vai ei.
Mutta ainakin Eddingsin uusin sarja, Unennäkijöiden taru, on rikos ihmiskuntaa vastaan.
Ja sen lopetus on rikos fantasian genreä vastaan.
Älkää lukeko sitä. Aivonne sulavat.

(Lukekaa mieluummin vaikka Susanna Clarken Jonathan Strange & Mr. Norrell. Siinä vasta uutta ja hienoa fantasiaa. Kertakaikkisen loistava teos.
Se onkin jo lisätty ostoslistaani.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti