1.6.2011

Postilaatikossa Rosahti


(C) Disney

Toissapäivänä suuri odotus täyttyi, kun posti toi tullessaan kauan odotetun The Life and Times of Scrooge McDuck Companionin. Olin yrittänyt tilata sitä jo aiemmin, mutta nettikaupassa olleen virheellisen nimen ja kuvauksen perusteella sainkin kaksiosaisen The Life and Times of Scrooge McDuckin jälkimmäisen osan. (Ja oli muuten taas melkoinen projekti palautella väärää tuotetta.)
Kyseessä on siis tämä Roope Ankan elämä ja teot osa 2, eli kaikki Roopen nuoruusvuosien niin sanotut B- ja C-osat. Kirja sisältää reilustia hienoja sarjakuvia, mm. "The Cowboy Captain of Cutty Sark", "The Prisoner of White Agony Creek", joka valaisee Roopen ja Kultun suhdetta, sekä yksi lempitarinoistani "The Dream of a Lifetime".

Mutta nyt on oikea teos hyllyssä ja valtakunnassa hetki hyvin. Kuvan teoksen sijaan tilasin siis tietenkin kovakantisen version, josta pikkuisen yli parikymppiä ei missään nimessä ole liikaa. Seuraavan kerran onkin tilattava Amerikoista ja se onkin sitten ihan uusi kokemus se.
Tällä hetkellä Suomen nettikaupoista tuntuu saavan englanniksi juuri nuo Roope Ankan elämä ja teot -kirjat ja joitain muutamia yksittäisiä sarjakuvia. Samasta paikasta onnistuin hankkimaan Uncle Scrooge Adventures: The Barks/Rosa Collection Volume 1:n, joka sisältää sarjakuvat "Land of the Pygmy Indians" ja "War of the Wendigo". Tiedän, että tälläinen kokonaisuus on myös sarjakuvista "Kultainen kypärä" ja "Kolumbuksen kadonneet kartat", mutta sitä ei nyt ainakaan löytynyt. Ehkä pitää tarkastaa Amazonin nettikaupat.

Cdonin kirjaosastolta löytyy myös jotain aivan uutta, jonka pitäisi ilmestyä 7.6. Boom Studiosin kustantama Walt Disney Treasury: Donald Duck Volume 1, jota kuvataan näin:
With its new series, WALT DISNEY TREASURY, BOOM Kids! brings you classic Disney stories, never-before-collected in North America. In this first volume, Eisner Award-winning writer/artist Don Rosa's very first Donald Duck stories are collected in the order they were originally printed! These are Donald Duck's greatest stories and he's bringing along all of his old friends, including Uncle Scrooge, Gladstone Gander, Flintheart Glomgold and those mischievous nephews of his, Huey, Dewey and Louie!
Tulossa on näköjään myös osat kaksi ja kolme, joten ehkä niitä Rosan tuotoksia ei kaikkia tarvitsekaan tilata erikseen Jenkeistä. Varsinkin, kun tällä ensimmäisellä osalla on hintaa vain 12,95€ ja sivuja kuitenkin 160.
Pehmeäkantinenhan tuo näyttää olevan, mutta sen kanssa on vain elettävä.
Ostan aina mahdollisuuksien mukaan kirjani kovakantisina, mutta tiettyjen teosten kanssa pokkarimallia on vain siedettävä (kuten jotkut sarjakuvat ja englanninkieliset Star Wars -pokkarit, joita tuskin koskaan tullaan suomentamaan).

Inducksin hakukone ei vielä tätä teosta löytänyt, joten sen sisältämät tarinat jäävät arvoitukseksi. Sivumäärän perusteella voisi kuitenkin olettaa, että siihen on mahdutettu (aikajärjestyksestä kun puhutaan) Rosan tuotanto vuodesta 1987 vuoden 1988 puoliväliin saakka - ja otetaan tietenkin lukuun mukaan myös (hyvin toivottavat) esipuheet.

Eli katsellaan sitten ensi viikolla, josko sivusto olisi päivittänyt itsensä ja ensimmäinen osa olisi tilattavissa. Ainakin sen pystyy jo varaamaan.

EDIT:
Selatessani osien 2 ja 3 kuvauksia tajusin, että kyseessä onkin ainoastaan kirjaimellisesti Rosan Aku Ankka -sarjakuvat - eli siis ne, joissa Aku esiintyy pääosassa. Ja kirjoja julkaistaan nuo kolme kappaletta.
Tanskalainen ystäväni Anders kertoi saman seikan ja lisäsi, ettei noiden teosten julkaisija ole itse Rosan kanssa missään tekemisissä, vaan saa julkaista kyseiset sarjakuvat pelkästään siksi, koska sillä on Disney-lisenssi.
Tästä Disneyn copyright-asiasta voisi sanoa paljonkin, mutta ehkä en nyt mene siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti