FL Mervi Miettisen englantilaisen filologian alaan kuuluva väitöskirja
Truth, Justice, and the American Way? The Popular Geopolitics of American Identity in Contemporary Superhero Comics (Totuuden, oikeudenmukaisuuden ja amerikkalaisuuden puolesta? Supersankarisarjakuvan populaari geopolitiikka ja Yhdysvaltojen kansallinen identiteetti)
tarkastetaan 15.12.2012 klo 12 Tampereen yliopiston Pinni B-rakennuksen luentosalissa 1096, Kanslerinrinne 1, Tampere.
Vastaväittäjänä on Dr. Jared Gardner (Ohio State University). Kustoksena toimii professori Päivi Pahta.
*****
PhL Mervi Miettinen defends her doctoral thesis
Truth, Justice, and the American Way? The Popular Geopolitics of American Identity in Contemporary Superhero Comics
on the 15th of December 2012 at 12 o'clock in the University of Tampere, building Pinni B, at lecture hall 1096, Kanslerinrinne 1, Tampere.
Her opponent will be Dr. Jared Gardner (Ohio State University) and custodian Professor Päivi Pahta.
*****
LEHDISTÖTIEDOTE
Väitöskirja tutkii amerikkalaisen supersankarisarjakuvan suhdetta Yhdysvaltojen kansalliseen ja kulttuuriseen identiteettiin. Tutkimus tarjoaa sekä kokonaiskuvan supersankarisarjakuvan kulttuurisesta merkityksestä että analysoi, kuinka se on muokannut ja ylläpitänyt Yhdysvaltain kansallista identiteettiä. Keskeiseksi havainnoksi nousee erityisesti supersankarin edustaman kansallisen ihanteen ja Yhdysvaltojen todellisuuden välinen ristiriita.
Tutkimuksen kohteena ovat erityisesti viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana julkaistut supersankarisarjakuvat ja niiden luoma kuva supersankarista ”amerikkalaisuuden” ruumiillistumana. Työn lähtökohtana on populaari geopolitiikka, eli kansakunnan ja kansallisuuden ”kertominen” populaarikulttuuristen tekstien kautta.
Tutkimus keskittyy supersankarisarjakuvassa tyypillisesti esiintyvään äärimaskuliiniseen identiteettiin ja siihen, miten identiteetti on vahvasti sidoksissa esimerkiksi väkivallan käyttöön. Supersankarisarjakuvien väkivalta on monin tavoin ongelmallista, sillä se esitetään usein paitsi voimaannuttavana, myös luonnollisena miehisyyden ilmaisuna. Supersankarin väkivalta ja maskuliinisuus liittyvät keskeisesti vallankäytön kysymyksiin, joita väitöskirja lähestyy poikkeustilan käsitteen kautta. Poikkeustila havainnollistaa supersankarin ongelmallista suhdetta demokratiaan ja tuo esille, kuinka supersankarin todellinen toiminta on voimakkaasti ristiriidassa sankarin edustamien demokratian periaatteiden kanssa. Maskuliinisuuden, vallankäytön ja poikkeustilan kautta väitöskirja analysoi, millainen kansallinen ihanne supersankarin kautta välittyy ja miten tämä ihanne on monin tavoin ongelmallinen juuri sisältämiensä ristiriitaisuuksien takia.
Väitöskirjan viimeinen luku tarkastelee tätä ristiriitaa ja sen merkitystä Yhdysvaltojen kulttuuriselle identiteetille 11. syyskuuta 2001 tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen. Supersankarisarjakuvat pyrkivät tuolloin tarjoamaan lukijoilleen kertomuksia, jotka korostivat kansallista yhtenäisyyttä sekä ylistivät pelastustyöntekijöitä päivän ”todellisina” sankareina. Tämä yhteisöllinen reaktio oli kuitenkin lyhytaikainen, ja tutkimus tuo esille tämänhetkisen supersankarisarjakuvan sankaruutta kyseenalaistavan luonteen.
*****
Mervi Miettinen on suorittanut filosofian lisensiaatin tutkinnon Tampereen yliopistossa.
Miettisen
väitöskirja ilmestyy sarjassa Acta Universitatis Tamperensis; 1790,
Tampere University Press, Tampere 2012. ISBN 978-951-44-8995-2, ISSN
1455-1616. Väitöskirja ilmestyy myös sähköisenä sarjassa Acta
Electronica Universitatis Tamperensis; 1266, Tampere University Press
2012. ISBN 978-951-44-8996-9, ISSN 1456-954X.
http://acta.uta.fi.
Väitöskirjan
tilausosoite: Verkkokirjakauppa Granum, http://granum.uta.fi, tai
Tiedekirjakauppa TAJU, PL 617, 33014 Tampereen yliopisto, puh. 040 190
9800, e-mail: taju@uta.fi.
Lisätietoja / More information: Mervi Miettinen, 044 553 4152, mervi.miettinen@uta.fi
Nykykulttuurin tutkijan tasapainoilua akatemian ja Ankkalinnan välillä. Blogi sisältää portin fantasiaan, pinoittain sarjakuvia, lainauksia kirjallisuudesta, kommentteja (nörtti)kulttuurista, ripauksen tutkijan arjen sietämätöntä raskautta ja tukoittain tehostelauseita Kingin tyyliin. Varoitus: saattaa sisältää myös alakulttuurisia ilmauksia, joiden merkityssisältö vaihtelee.*
3.12.2012
Sarjakuva-väitös Tampereella! / The public defence on the doctoral thesis about comics in Tampere!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mielestäni tutkimusala on ihmeellisen suppea. Itse kasvoin Batmanin, Kapteeni Amerikan, Ihmenelosten ja hämähäkkimiehen parissa: En ole juuri kokenut että väkivaltaa ihannoitaisiin näissä sarjakuvissa. Esimerkiksi hämähäkkimiehessä nähdään hyvinkin pehmeitä puolia enkä muista että hän olisi koskaan suoranaisesi tappanut ketään.
VastaaPoistaToisaalta esimerkiksi Tuomari oli kylmäverinen tappaja, mutta hänen sankariutensa kyseenalaistettiin monesti.
Kapteeni Amerikka syväjäädytettiin II maailmansodassa ja hän heräsi henkiin myöhemmin. Tarkoitus on ymmärtääkseni polarisoida 40-luvun puhtaan isänmaallista kulttuurikäsitystä nykyajan postmoderniin ilmastoon. Ilman tätä asettelua Kapteeni Amerikkaa ei voi mielestäni ymmärtää.
Kunpa itsekin voisin tehdä väitöskirjani sarjakuvia lukemalla:) (vitsi tietysti, eiköhän siinä muutakin täydy lukea).
Tarkoitatko tutkimusalan suppeudella nyt nimenomaan Mervi Miettisen väitöstä vai sarjakuvatutkimusta yleensä?
VastaaPoistaKoska jälkimmäisessä tapauksessa olisi sama kuin sanoisi, että kirjallisuudentutkimus on alaltaan suppea...
En näe myöskään, että Mervi Miettisen tutkimus itsessään olisi lähestymistavaltaan mitenkään suppea. Väitöskirjojen tutkimusaihe on kuitenkin rajattava hyvin tarkkaan, ettei aihe leviä turhille sivupoluille ja lehdistötiedotteen mukaan kokonaisuus vaikuttaa varsin lupaavalta.
Jos vain mitenkään ehdin, haluaisin olla paikalla kuuntelemassa väitöstilaisuutta.
Itse en valitettavasti ole koskaan oikein lukenut supersankarisarjakuvia, joten kysymyksiin väkivallasta ja amerikkalaisen kulttuurin esille tuomisesta sen kautta en pysty kommentoimaan. Ainakaan vielä.
Olen kuitenkin ensi vuonna kirjoittamassa tilattua artikkelia, joka käsittelee Rosan antamaa kuvaa supersankareista, ja siitä, miten lapset niitä ihannoivat. Eli onko supersankari hyvä esikuva lapselle sarjakuvan "Super Snooper Strikes Again" analysoinnin kautta.
Tätä varten tulen lukemaan supersankaruutta käsitteleviä sarjakuvatutkimuksia, joten toivottavasti saan jonkinlaisen kuvan myös tästä "väkivallan ihannoinnista".
Hei,
VastaaPoistaKun kerran väitöskirjastani täällä keskustellaan, lienee soveliasta vastata kritiikkiin ;) . Supersankarin väkivalta on tosiaan vain yksi työni keskeisistä tutkimuskysymyksistä, mutta se kytkeytyy sekä supersankarin kokemaan maskuliinisuuteen sekä supersankarin havaittuun valtaan yhteisössä. En suinkaan väitä, että väkivaltaa suoraan ”ihannoitaisiin” supersankarisarjakuvissa - ilmiö ei todellakaan ole niin yksinkertainen.
Tutkimuksessani ongelmalliseksi nousee supersankarin käyttämän väkivallan oikeuttaminen, joka tapahtuu hyvin hienovaraisesti korostamalla mm. sen reaktiivista ja välttämätöntä luonnetta. Usein supersankarien väkivalta esitetään myös ”luonnollisena” maskuliinisuuden ilmaisuna, jota ilman sankari on usein vain varjo itsestään. Kaiken tämän taustalla toimii sitten laajempi Yhdysvaltojen kulttuurihistoriallinen perintö, jossa väkivallan asema on alusta asti ollut merkittävä elementti (kts. esim. Slotkin: Regeneration Through Violence 1973 ja Cawelti: Mystery, Violence and Popular Culture 2004). Näistä lähtökohdista tarkasteltuna supersankarisarjakuvan suhde väkivaltaan on paljon enemmän kuin vain kysymys ”väkivallan ihannoinnista”.
Mitä tulee sankareihin ja tappamiseen, aihehan on monelle sankarille ehdoton: harva sankari tietoisesti tappaa, ja ne jotka tappavat (kuten the Punisher) tuomitaan usein ongelmallisiksi sankarihahmoiksi.
-Mervi
PS. Katja, jos ehdit väitökseen lauantaina, tule ehdottomasti moikkaamaan jälkeenpäin!
Kiitos, Mervi tarkennuksista! Hyvä kuulla itse väittelijältä vähän tarkempaa tietoa asiasta. :)
VastaaPoistaYritän selvitellä lauantain aikataulujani, mutta jos mitään sen kummempaa ei ilmene, olisin kyllä erittäin mielelläni tulossa katsomaan väitöstäsi. Siitä voisi saada apuja omaankin tutkimukseen, mutta myös ihan vain siksi, että sarjakuvaväitökset ovat edelleen harvassa. :)
Näin jälkikäteen pahoitteluni, etten Mervi päässyt väitökseesi. Tuli aikataulullisesti muita menoja, enkä saanut niitä sovitettua niin, että olisin ehtinyt kuuntelemaan väitöstilaisuutta. :(
VastaaPoistaHarmittaa, sillä olin kuitenkin Tampereen suunnilla viikonloppuna.
Mutta suunnittelin kyllä hankkivani väitöskirjan hyllyyni! :)
Ei mitään syytä pahoitteluun, tupa oli melkoisen täynnä muutenkin (ja väitös meni kaikkiaan loistavasti!).
VastaaPoistaÄlä missään nimessä käytä omia pennosiasi väitöskirjan hankintaan, voin lahjoittaa sinulle omistuskirjoituksella varustetun kappaleen Tampere Kuplii Goes Academicin yhteydessä :)
-Mervi
Mahtavaa! Otan mielelläni väitöskirjasi hyllyyni. Siitä on varmasti apua omani teossa. :)
VastaaPoista