15.10.2013

Fantasianörtin matkailuvinkit Oxfordiin

Oxford on kaupunki, jossa jokaisen fantasiakirjallisuutta rakastavan henkilön tulisi joskus päästä käymään. Tämän merkinnän tarkoitus on esitellä kolme pakko nähdä -kohdetta, jotka kiersin konferenssin päätyttyä.

J. R. R. Tolkienin hauta

Opaskyltit näyttävät tältä.
Kyllä. Tolkien on haudattu Oxfordiin. Tätä eivät edes kaikki paikalliset tienneet, mikä oli hieman hämmentävää. Hauta löytyy Wolvercote Cemeterylta, joka sijaitsee Oxfordin pohjoispuolella. Kaikista kätevimmin sinne pääsee bussilla, joka maksaa £2 suuntaansa. Käytännössä kaikki Kidlingtoniin menevät bussit ajavat hautausmaan ohi, eli bussit 1-3 alakirjaimineen. Ne lähtevät keskustan Magdalen Streetiltä. Bussikuskilta voi varmistaa oikean suunnan ja pyytää hihkaisemaan oikealla pysäkillä, joka on joko ensimmäinen tai toinen pysäkki liikenneympyrän jälkeen. Matka kestää liikenteestä riippuen 15-20 minuuttia.

Hautausmaan kyltti näkyy heti bussipysäkille. Paikka oli auki aamun puoli kahdeksasta iltakahdeksaan, mutta myöhään sinne ei kannata mennä, koska pimeällä ei näe yhtään mitään, eikä hautausmaata ole valaistu. Tein ensimmäisen käyntiyrityksen tiistai-iltana, mutta pimeässä hetken harhailtuani tajusin, ettei tästä tule yhtään mitään. Päivänvalossa näkeekin jo heti hautausmaan sisällä, portin vasemmalla puolella olevan opastekyltin, jossa neuvotaan seuraamaan kävelytien pientareella olevia opastekylttejä Tolkienin haudalle. Ne on sijoitettu niin, ettet voi eksyä.

Berenin ja Luthienin hauta.
Hauta itsessään ei ole massiivinen ja jos sellaista odotat, saatat pettyä. Useat fanit ovat jättäneet viestejä, koruja ja muistoesineitä fantasiakirjallisuuden mestarin haudalle, enkä minä ollut poikkeus. Kokemus oli hyvin vaikuttava, jopa pyhiinvaellusmainen.

Jätin pienen lohikäärmeen kunnianosoitukseksi.

Christ Church Collegen suuri sali

Christ Church Collegen suuri sali on juuri se sali, josta Harry Potter -elokuvien suuri sali on saanut inspiraationsa. Salia ei ole oikeasti käytetty kuvauksissa, koska se on Collegen oppilaiden ruokasali, ja koko ajan käytössä.
Christ Churchiin on £7 pääsymaksu ja kierroksen sisäänkäynti on hieman hämmentävästi piilotettu Christ Church Meadown eli puistoalueen puolelle, eli tiloihin päästäkseen pitää kiertää vähän kuin takaovelle. Kannattaa esitellä opiskelijakorttiaan, koska sillä saa alennusta - myös ulkomaisilla korteilla! Kunhan tarra vain on voimassa, kortti kelpaa ja pääset sisään hintaan £5,50. Jos Christ Churchissa kiinnostaa vain ja ainoastaan suuri sali, kannattaa myös ennen maksamista varmistaa, että se on avoinna. Se saattaa joskus olla suljettu ja toisinaan se on avoinna vain tiettyyn aikaan päivästä. Porteilla ja Collegen sisällä on mustiin knalleihin pukeutuneita, äärimmäisen kohteliaita herrasmiehiä, joilta saa hyviä neuvoja.

Collegen ovien avautumisen jälkeen (klo 11.00) kesti noin 45 minuuttia, että suuren salin ovet avattiin. Kun on juuri käynyt katsomassa Potter-elokuvien oikeita lavasteita, suuri sali oli kokonsa puolesta hieman pettymys, vaikka katto olikin kerrassaan upea. Salin teki ahtaan tuntuiseksi lukuisat pitkät pöydät, sekä valtava muotokuvien määrä seinillä. Toisaalta Harry Potter oli vain yksi syy tulla paikalle.

Charles Dogson alias Lewis Carroll opiskeli ja opetti Christ Churchissa, mikä näkyy suuressa salissa. Viidennessä ikkunassa vasemmalla on nimittäin Liisa Ihmemaassa -teokseen liittyviä lasimaalauksia. Kuvat näkyvät hieman huonosti siihen, minne vierailijat päästetään, mutta hyvällä kameralla niistä saa selvän.

Vasemmalla Herttakuningatar, oikealla ainakin Valkoinen kani.
Botanic Garden

Oxfordin kasvitieteellinen puutarha on kaunis kokemus sinänsä, mutta mikäli olet fantasianörtti, sinulla on tasan yksi syy käydä paikalla: Philip Pullmanin teossarja Universumin tomu (His Dark Materials).
Sarjan ensimmäinen osa sijoittuu toisen maailman Oxfordiin ja myöhemmin tässä paralleelissa Oxfordissa syntynyt päähenkilö Lyra siirtyy tarinassa muihin maailmoihin - myös meidän maailmamme Oxfordiin. En mene sarjan yksityiskohtiin, jokaisen on luettava se itse, mutta [SPOILER ALERT!] viimeisen kirjan lopussa Lyra ja hänen ystävänsä, meidän maailmamme Will päättävät tavata vuosittain Oxfordin kasvitieteellisessä puutarhassa tietyllä penkillä - kumpikin omassa maailmassaan.
Apunani minulla oli Pullmanin kirjoittaman, sarjaa täydentävän Lyran Oxford -teoksen mukana ilmestynyt toisen Oxfordin kartta, joka näytti penkin sijainnin varsin tarkkaan.

Kartan alaoikealla kuvataan Botanic Garden ja penkin sijainti.
Oxfordin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan aukioloajat vaihtelevat kausittain, joten ne kannattaa varmistaa paikan omilta nettisivuilta. Sisäänpääsymaksu on £4,50, mutta opiskelijakorttia vilauttamalla pääset sisään kolmella punnalla. Puutarhassa voi viettää vaikka koko päivän, mutta jos kasvit eivät ole sinun juttusi ja haluat päästä suoraan asiaan, helpointa on seurata polkua suihkulähteen ohi eteenpäin, ohi kivipuutarhan, kunnes tulet esitteessä olevaan Water Gardenin haarautuvaan tienristeykseen. Siitä vasemmalle kohti Cherwell-jokea ja tulet suoraan penkille. 

Tämä on SE penkki...

... kuten monet muutkin ovat sen tajunneet.
 Penkillä olikin hienoa viettää jokunen tovi ja etsiä sitä omaa daimonia. Kasvitieteellisen puutarhan tunnelma oli muutenkin rauhallinen ja kiireetön ja useat ihmiset istuskelivat siellä lukemassa tai jopa syömässä eväitä. Ehkä joskus pääsen tähän penkille juhannuspäivänä, jolloin kohtaaminen oikeasti tapahtuu.


2 kommenttia:

  1. En kestä. Oon niin kateellinen sulle just nyt! :D <3 Beren & Luthien <3

    VastaaPoista
  2. Kävin reissulla oxfordissa itsekkin viikko sitten ja pakko myöntää että keräilemäsi vinkit erinomaisia!

    VastaaPoista