28.11.2014

15 minuuttiani julkisuudessa - tiedotteesta haastatteluihin

Kaksi viikkoa väitökseen...


© Disney
Tällä viikolla olen säätänyt virallisen mediatiedotteen kanssa ja käynyt otattamassa itsestäni virallisen tiedotekuvan yliopiston tiloissa. Jostain syystä ne eivät koskaan onnistu. Tai ainakaan niin hyvin, että olisin ihan itseni näköinen ja hymyilisin vielä suht nätisti. No, kyllä siitä tunnistaa. Mutta onpahan turhan kiltin (ja nuoren!) näköinen tapaus kuvassa. Seuraavan kerran käytän kavereitani hyväksi tässäkin asiassa, niin ei tarvitse jäykistellä tuntemattoman kuvaajan edessä.

Yliopiston mediatiedote lähti siis eilen torstaina liikenteeseen. Minulle selvisi tämä myöskin eilen ja olin odottanut, että siitä kerrotaan minulle etukäteen, että osaan valmistautua. Kerrottiin sitten jälkikäteen ja minä olen ollut kolmen tunnin opetuskeikalla ja ihmettelen, kun tuntemattomista numeroista on tullut puhelua ja viestiä. Siinä sitten hieman kylmiltään soitin Ylen toimittajalle takaisin ja päädyin puhelinhaastatteluun, johon olisin voinut valmistautua pikkuisen paremmin. Ainakin siinä mielessä, että olisin osannut vastata kysymykseen "tuleeko mieleen vielä jotain olennaista väitöskirjastasi" sen olennaisimman asian, että Ankkalinna on mielestäni välitila normaalin ja fantasian välillä.

Kaikki tärkeät asiat hävisivät mielestäni sen siliän tien, kun yritin änkyttää toimittajalle jotain fiksun kuuloista. Onneksi toimittaja osasi tiivistää pääkohdat, Yle Keski-Suomen tekemä ensimmäinen haastattelu löytyy netistä. Olivat tänään vielä nostaneet sen Ylen etusivullekin - huh.

(Voitte myös pongata haastattelusta kauniin kirjoitusvirheen liittyen kotipaikkakuntaani.)

Lupauduin myös kahteen radiohaastatteluun, joissa kävinkin sitten tänään. Radio Jyväskylä laittoi minut heräämään jo kuudelta, sillä lähetysaikani alkoi noin kymmenen yli seitsemän. Elämäni ensimmäinen suora lähetys, enkä ehtinyt jännittää yhtään, kun käteen iskettiin teemuki ja minut istutettiin studion penkille ja sitten olikin jo mikki auki. Pikkaisen sönkkäsin välillä, mutta muuten olen ihan tyytyväinen kokonaisuuteen ja vastauksiini. Radio Jyväskylän haastattelun voi kuunnella myös verkosta.

Samalla päädyin myös puolivahingossa Radio City Jyväskylän ja Iskelmä-radion ohjelmistoon. Sinne tekemäni haastattelut lähetetään torstaina 4.12. Cityn tulee muistaakseni päivällä yhden jälkeen ja Iskelmältä minua kuullaan viiden hujakoilla.

Kävin myös Yle Keski-Suomen radiossa puhumassa tutkimuksestani, sarjakuvan asemasta nyky-yhteiskunnasta ja sen potentiaalisuudesta ilmaisumuotona. Sekin tuntui menneen hyvin - ainakin minua kehuttiin sujuvasta ulosannista. Siitä haastattelusta ei ole netissä kuultavaa versiota ainakaan vielä (tai en ainakaan löytänyt). Se tuli ulos suorana tänään klo 11.30 jälkeen. Lähes jokainen toimittaja muuten kysyi, miksi Aku Ankka ja mikä Akun merkitys on, miksi se on niin suosittu? Ja tietenkin sitä, että kykenenkö lukemaan enää sarjakuvia rennosti vapaa-aikanani.

Mitäs muuta olennaista?
No, väitöskirjani printtiversiota on kyselty. Tiedotteessa kerrotaan seuraavaa:
Teos julkaistaan sarjassa Jyväskylä Studies Humanities numerona 239, 298 s., Jyväskylä 2014, ISBN 978-951-39-5985-2(PDF), ISSN 1459-4331; 239. Sitä saa Jyväskylän yliopiston kirjaston julkaisuyksiköstä, puh. 040 805 3825, myynti(at)library.jyu.fi.
Eli väitöskirjastani saa siis tilattua oman kappaleensa. Ne tehdään alustavasti monisteina, eli sellaisina kierrelehtikansioisina kappaleina, mutta minulle kerrottiin, että jos tilauksia jostain kumman syystä tulee hillitön määrä, he saattavat painaa sellaisen tyypillisen väitöskirjaformaatin, eli pehmeäkantisen kirjasen. Hinta taisi olla jotain 25 € eli ei se nyt päätä huimaa, jos oman kappaleenne haluatte tilata. Teos meni nyt siis painoon, eli ensi viikolla se on jo varmaan netissä. Linkkiä seuraa sitten myöhemmin.

P.S. Tiedotteessani on muuten karmiva virhe, jonka onnistuin itse sinne sössimään, koska en enää muista mitä tapahtui 15 vuotta sitten. Kukaan tuttu siitä ei kuitenkaan ole vielä huomauttanut, joten nähtävästi ketään ei oikeasti kiinnosta, milloin valmistuin lukiosta. Se oli siis vuonna 2002, ei 1999. Laitan tiedotukseen sähköpostia ja pyydän korjaamaan erheen. Naurattaa onneksi enemmän kuin hävettää. Enhän minä sentään NIIN vanha oikeasti ole...

P.P.S. Väitöstilaisuuteeni tulee videokamera. Ne, jotka eivät pääse paikalle, voivat katsoa sitten videolta parituntisen väitöksen vaikka popcornin kera.

(Jos joku oikeasti tekee niin, tahdon todisteita!)

6 kommenttia:

 1. Myönnettäköön ettei paras kuva sinusta, MUTTEI huonoimmastakaan päästä :D

  Pitihän tuo haastattelu heti mennä kuuntelemaan ja aikaslailla 5/5 itse siis ainakin tykkäsin c:

  Pitää vielä kysyä, että kuinka helposti (ja mistä) jenkeistä löytää Don Rosan kirjoja?
  En ole aikaisemmin edes ajatellut, että ulkomailta lähtisin Don Rosa tavaraa kalastelemaan... Mutta kuten arvata saattaa mihin tulokseen Don Rosan fanina päädyin :D


  VastaaPoista
 2. Jenkeistä olen siis tilannut yksittäisiä Uncle Scrooge - ja Walt Disney's Comics and Stories -lehtiä erilaisista verkkokaupoista, jotka myyvät sarjakuvia. Olen hakenut Rosan nimellä nimenomaan sarjakuvia enkä esimerkiksi fanikuvia ja pyrkinyt tilaamaan useamman kappaleen samasta paikasta. Lehtien hinnat eivät oikeasti päätä huimaa (parista dollarista viiteen per kappale), ellei kyseessä ole harvinaisuus. (Albumia, jossa on esimerkiksi "Kaikkein mieluisin lahja", ei tunnu saavan mistään.) Postikulut tuppaavat sitten olemaankin se suurin kuluerä, eli parhaimmillaan olen tainnut maksaa postikulujen takia yhdestä ainokaisesta sarjiksesta jotain 24 dollaria.

  Mutta nyt en ole aikoihin tilannut enkä varmaan enää tilaakaan, koska Fantagraphics julkaisee Rosaa englanniksi nyt kovakantisissa albumeissa, joita saa ihan Suomestakin. :)

  VastaaPoista
 3. SS haluaa kuulemma katsoa väitöksen videolta, koska sillä on Pakollinen Työasia (TM) livetapahtuman päällä.

  VastaaPoista
 4. Moi

  Mitä mieltä olet Don Rosan kootut kirjasarjasta?
  Onko siinä paljonkin materiaalia mitä ei ole vielä julkaistu missään muualla?
  Ja tarinathan ovat pysyneet sisällöllisesti samana, mutta onko mitään merkittäviä suomennoksia muokattu tai värityksiä?
  Oliko ns. kannattavaa maksaa siitä 570€?
  Kun eihän kuulemma siinä periaatteessa kauheasti mitään uutta ollut tälläistä olen kuullut, mutta mikä on akateemisesti koulutetun ja Rosasta väitöskirjan tehneen fanin mielipide?

  VastaaPoista
 5. Rosan Kootut on ihan ehdoton hankinta, jos on kovan luokan fani ja sattuu olemaan rahaa. Vaikka nyt sattuisikin olemaan Rosan tuotanto hyllyssä Akkareissa tai albumeissa, niin Kootut on kuitenkin sen verran tasokas setti, että suosittelen sen hommaamaan. Jo ihan vain senkin takia, että Rosa on päässyt itse vaikuttamaan värityksiin ja tarkastamaan suomennoksia vastaamaan alkuperäistä. Esimerkiksi tietyt kaupungeissa olevat kyltit Roopen nuoruusvuosien seikkailuissa on jätetty kääntämättä, koska tapahtumapaikka on luonnollisesti Yhdysvallat.

  Kootut sisältää koko Rosan tuotannon, mm. ranskalaiseen Picsou-lehteen piirrettyjä keräilykuvia ja amerikkalaisia kansikuvia. Sen helmiin kuuluu Rosan underground-henkinen Ankkalinna-parodia, joka on julkaistu Disneyn poikkeusluvalla. Siinä esimerkiksi Hannu Hanhi tappaa itsensä venäläisessä ruletissa ja dementoitunut Mummo paistaa Hansun uunissa.

  Joidenkin sarjakuvien esipuheita on muistaakseni muokattu ja olennaista on myös se, että paketti sisältää myös muita aiheisiin liittyviä artikkeleita ja Rosan oman, tarkan historiikin.
  Ja tietenkin myös minun artikkelini, joka liittyy "Sammon salaisuuden" fantasiaan. :)

  Tosifanille must, ehdottomasti, sanon minä sekä itse fanina että tutkijana, joka on vertaillut alkuperäisiä englanninkielisiä sarjakuvia varhaisimpiin suomennoksiin ja uusiin Koottujen käännöksiin. :)

  VastaaPoista
 6. Kiitoksia paljon tuo tipautti kiven sydämeltä kun olen SUURI FANI ja monet arvostelut on ollu et pelkästään rahan kiskontaa iha turha koko juttu yms. Itse olen kuitenkin ollut sitä mieltä että ihan periaatteestakin jo pitäisi hankkia. Nyt varmasti ostan tilaisuuden tullen :D

  VastaaPoista