16.7.2011

Spefi-tutkijoiden kohtaaminen

Näin vielä täysin Finncon-menojen keskellä voisin raportoida torstain ja perjantain tutkijatapaamisesta.
Eli meillä oli järjestyksessään kahdestoista FINFAR-tutkijatapaaminen (Finnish Network of Fantasy Research), joka ajoittui juuri Finnconin alkuun. Noudatimme conin teemaa, eli papereiden toivottiin koskevan myyttejä.

Itselleni tämä oli toinen virallinen tutkijatapaaminen, jos Jyväskylässä syksyllä 2009 pidettyjä kulttuurintutkimuksen päiviä ei lasketa mukaan.
Oma paperini keskittyi Rosan sarjakuvaan "Ankka kuningas Arthurin hovissa" ("The Once and Future Duck") ja käsitteli sitä, miten Rosa on kirjoittanut ankat osaksi Arthurin myyttiä, miten hän on rakentanut Arthurin ja Merlinin (eli siis Myrddinin) hahmot ja millaisia intertekstuaalisia viittauksia tekstistä löytyy T. H. Whiten romaaniin The Once and Future King sekä Mark Twainin teokseen A Connecticut Yankee in King Arthur's Court.

Rehellisesti myönsin heti kättelyssä, että koko paperi oli kirjoitettu hirveässä kiireessä, joten melkein hävetti tuoda se kaikkien muiden hienojen esitysten joukkoon. Meillä oli siis papereita Isaac Asimovista, conin vieraasta Nalo Hopkinsonista, fiktiivisten kulttuurikonseptien kääntämisestä ja tietenkin Tolkienista.
Valitettavasti todella moni tutkija perui tulonsa. Toivottavasti ensi vuonna meitä on runsaammin ja että myös uusia ihmisiä uskaltautuisi mukaan.
Emme me ketään syö tai uhraa Cthulhulle.

Pääasia oli kuitenkin se, että sain hyvää ja rakentavaa palautetta ja ehdotuksia siitä, miten voisin kehittää tekstiä eteenpäin artikkeliksi - ja myös tietenkin väitöskirjani alaluvuksi.
Kiitos paljon siis erityisesti Irma Hirsjärvelle, Cheryl Morganille ja Merja Polviselle näistä kommenteista.
(Ja kiitos Merjalle Whiten romaanin lahjoituksesta - sainpahan alkuperäislähteen itselleni.)

Sain myös pyynnön, jota toivoin: artikkelilleni löytyi julkaisija. Milloin se tapahtuu, on vielä kysymysmerkki, enkä tässä rupea hihkumaan sitä, missä paperini julkaistaan. Sen verran voin sanoa, että suomenkielinen ja ei-akateeminen teksti on luvassa.

Tutkijatapaamisen tulevaisuuskin näytti hyvältä ja suunnittelimme jo hieman laajentumista. Mainostankin jo etukäteen, että vaikka olisit vasta graduvaiheessa, niin voit liittyä seuraamme ensi vuonna Tampereen Finnconissa.
Vertaistuki on aina plussaa, varsinkin muilta spefi (spekulatiivisen fiktio) -tutkijoilta. Olisi tosin mukavaa, jos tapaamisia olisi useamminkin kuin kerran vuodessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti