4.4.2011

Bibliofiilin lempipäivä

Kevään kohokohta on jo viisi vuotta ollut Jyväskylän kirjamessut. Siellä menee helposti se pari kolme tuntia haahuillessa myyntipöytien välissä ja pohtiessa, mihin sitä tällä kertaa on varaa ja minkä saa samaan hintaan myös jostain muualta.
Messuilla on aina hyviä tarjouksia ja joskus sitä tulee ostettua myös ihan jotain upouutta, mutta useimmiten jään asumaan antikvaaristen pisteiden nurkille ja tuskailemaan, kun ei ole tarpeeksi rahaa.
Tällä kertaa uskaltauduin nostamaan Vanhan Kirjan Talven budjettiani reilusti - olinhan nyt töissä.

Kirjamessuille lähtiessä pitää osata varautua siihen, että siellä tosiaan menee aikaa. Mies jää suosiolla kotiin, koska ei kestä minun hitauttani kirjojen keskellä ja sitä hirvittävää määrää ihmisiä. Minä yleensä suljen kaikki ihmiset pois ja unohdun niiden kirjojen maailmaan - ja tajuan ihmiset vasta siinä vaiheessa, kun ne napottavat juuri sen sarjakuvahyllyn edessä, jonne minun pitäisi päästä.

Minulla on myös aina mukana lista kirjoista, jotka haluan lisätä koko ajan kasvavaan kokoelmaani. Lista on loppumaton, joten siihen päätyvät vain ne harvat ja valitut, joita päätän kulloinkin metsästää.
Messuilta saattaa tarttua mukaan myös jotain ihan muuta, jota en muistanutkaan tarvitsevani, mutta yleensä tulen kotiin messuilta mukanani ainakin:

a) yksi klassikkoteos. Jo pitkään hakusessa ollut Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva jäi tälläkin kertaa saamatta, koska en ole varma, haluanko ostaa sen Kauhujen Kirjasto -kuosissa. Sen sijaan mukaani tarttui Mary Shelleyn Frankenstein. Jouduin valitettavasti jättämään harvinaiset Bram Stokerin Draculan ja Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan hyllyyn, koska ne olivat hieman liian kalliita.

b) fantasiaa. Minulta puuttuu edelleen viimeinen osa Stephen Kingin Musta torni -sarjasta, mutta se on niin harvinainen, että se katoaa heti divareiden hyllystä, jos se sinne sattuu ilmestymään. Myös Frank Herbertin Dyyni-sarjan hinta oli ihan uskomattoman kova, joten jätin senkin odottamaan sitä päivää, jolloin se lottovoitto osuisi kohdalle. Mutta löysin toisen melko harvinaisen teoksen, Margaret Weisin & Tracy Hickmanin Kuolemanportti-sarjan ensimmäisen osan, Lohikäärmeen siiven. Se oli miehen toivelistassa, joten kassiin vaan.

c) Star Wars -opus. Tämä jäi ostamatta tällä kertaa. Jediakatemia-trilogiani olisi täydellistynyt Pimeyden oppipojalla, mutta sen hinta oli mielestäni liian kova, joten jätin sen vielä odottamaan. Star Wars -kirjatarjonta oli muutenkin melko vaisua tällä kertaa.

d) sarjakuvia. Lähdin hakemaan Hellboyta (lopultakin) ja mahdollisesti Blacksadia. Hellboy jäi saamatta, mutta Blacksadin kolmas osa tarttui mukaan - kuten myös Alan Mooren upean Helvetistä -melodraaman kolmas, neljäs ja viides osa. Harmi, ettei koko sarjaa ollut saatavilla, mutta huikeaan 3,50 euron hintaan kappale ostan kyllä vaillinaisenkin sarjan. Kyllä ne muut osat jossain vaiheessa tulevat vastaan.

e) jotain uutta. Tällä kertaa silmiini sattui entisen professorini Tarmo Kunnaksen teos Paha: Mitä kirjallisuus ja taide paljastavat pahuuden olemuksesta. Olin jo pitkään halunnut lukea tämän kirjan ja kun huikea messutarjous osui kohdalle, niin kyllähän sekin opus piti mukaan ottaa.

Yleensä suuntaan kirjamessuille, olivat ne sitten Jyväskylässä tai Helsingissä, näillä asetuksilla. Tällä kertaa katselin myös äidille syntymäpäivälahjaa ja löysinkin kertakaikkisen hienon kirjan, en mitään naisille suunnattua perusromanttista huttua, vaan melkein klassikon arvoisen teoksen, josta pidän itsekin kovasti. Mutta hys, äiti saattaa lukea blogia, joten kirjan nimi jääköön paljastamatta.

Messujen ohjelmatarjonta ei yleensä säväytä, mutta jos paikalla sattuu olemaan Milla Paloniemi, häntä pitää mennä katsomaan. Ja niin oli lauantainakin. Millan seurana oli ihanan Mummo-sarjakuvan piirtäjä Anni Nykänen ja hetken jo harkitsin ostavani itselleni Mummon ja hakemaan siihen omistuskirjoituksen.
Mutta ei nyt tällä kertaa. Joskus toiste sitten. Millan En vain osaa 2 -albumikin jäi odottamaan vielä ostokertaansa.

Ihmisiltä yleensä kysytään, mitä he tekisivät jos voittaisivat lotossa seitsemän miljoonaa.
Minulta sitä on varmaan turha kysyä.
Ostaisin tietenkin tuhansittain kirjoja.
Ja niille kirjahyllyjä.
Ja sitten varmaan sen talon niille hyllyille.

Pitäneekin tässä ruveta tekemään hieman tilaa uusille hankinnoilleni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti