29.8.2013

Synttäreiksi Carl Barksin maalaukset ja piirrokset

Tilasin jo keväällä itselleni etukäteissynttärilahjaksi Carl Barksin maalaukset ja piirrokset -albumin. Tämä 416-sivuinen hieno opus sisältää Barksin öljyvärimaalaukset ja useita puuväripiirroksia Disneyn ankoista. Klassikoista tutuimpia ovat tietenkin Roopen nuoruusvuosien kullankaivaja-ajoista maalatut laajat teokset, kuten The Goose Egg Nugget, "Back to Klondiken" kansikuvasta muokattu Klondike Kaper ja yksi suosikeistani, alla oleva Nobody's Spending Fool.

Yksi teoksen isoimmista yllätyksistä tällaiselle Barksia suht huonosti tuntevalle oli se, että maestro on tehnyt samasta kuvasta useita eri versioita. Joten samasta kuvasta voi olla liikenteessä useampi alkuperäinen öljyvärityö. Niistä voi siitä huolimatta pulittaa nykyisin varmaan huomattavia summia...
En ostanut tätä järkälettä pelkästään omaksi ilokseni, vaan tulen viittaamaan siihen todennäköisesti myös väitöskirjassa. Rosahan käyttää Barksin öljyvärimaalauksia sarjakuvassa "Musta ritari slurppaa jälleen" ja luo niiden avulla metatason viittauksen Barksin töihin myös sarjakuvan sisällä ja sekoittaa näin faktaa ja fiktiota keskenään.
(Muita vastaavia esimerkkejähän on Rosan Eisner-palkinto Roopen muistoesineiden joukossa ja Rosa itse vaimoineen kuuntelemassa Roopen kiroiluja tarinassa "Hollantilaisen salaisuus".)

*****

Tämä tutkija täytti siis pyöreitä viime viikolla. Olennaista tässä tapahtumassa oli se, että hobitiksi en ole vielä edes täysi-ikäinen. Ja sen jälkeen voikin miettiä, että milloinkas ne kääpiöt tulivatkaan aikuisikään...
Toinen huomio on tietenkin se, että eihän tässä vanheta, vaan noustaan tasoja. 

Lahjomuksista ehdottomasti mainitsemisen arvoisiin asioihiin kuuluvat Cthulhu-lapaset (jaanhan syntymäpäiväni herra Lovecraftin kanssa), suloiset pöllö-korut, R2-D2-korvikset, pino kirjoja ja "yllättävä" kasa Star Wars -sälää, joista massiivisin oli iiiihana yli 10 000 osan Lego-R2-D2, josta tulee valmiina noin 30 cm korkea. Saa nähdä, missä vaiheessa ehdin pyhittää sen kasaamiselle rauhallisen hetken ja tuleeko sen kasaamisesta lähes samanlainen perheriita kuin Slave I:n tapauksessa kävi...
Miehen tulevan lahjojen oston tein helpoksi toivomalla Kalevala Korun My Saaga-rannekorua, jota voi sitten vähän kerrallaan kasata mieleisekseen.

Olen tullut siihen tulokseen, että
a) minulle on helppo ostaa lahjoja ja
b) mitä vanhemmaksi tulen, sitä hienompia lahjoja saan.

1 kommentti:

  1. Aikoinaan harmitti, kun sarjan lisäosista kuulin, ettei niitä Suomessa tulla julkaisemaan, mutta onneksi tämä "taidekirja" sentään julkaistiin, vaikka käsittääkseni alunperin oli ideana, että joko julkaistaan kaikki lisäosat tai ei yhtäkään. Lisäosista jäinkin sitten kaipaamaan vain sarjan indeksiluetteloa. Välillä on jotain Carl Barksin sarjaa muistellut ja on ollut hyvin hatara mielikuva, milloin se on julkaistu. Indeksiluettelo auttaisi tässä, niin ei tarvitsisi kaikkia kirjoja selailla. Onhan toki Simo Sjöblomin kokoama "Carl Barks ja hänen tuotantonsa", mutta mielestäni se toimii hakemistona vain joten kuten. Tosin, millainen olisi ollut CBK:n luettelo.

    VastaaPoista