27.9.2013

Lontoo ja Harry Potter Studio Tour


Bussikuljetus Harry Potterin maailmaan lähtee heti.

Nyt seuraa virallinen päivitys Warner Brosin järjestämästä The Making of Harry Potter studiokierroksesta, jonne varasimme ystäväni kanssa liput jo kesäkuussa ja kaiken ikävänkin keskellä olen onnistunut olemaan asiasta ihan pähkinöinä.
Kyseessä on siis Lontoon keskustan ulkopuolella Watfordissa sijaitsevat Warner Brosin studiot, joissa on kuvattu kaikki Harry Potter -elokuvat (tiettyjä ulkokuvauksia tms. lukuunottamatta). Studioihin on jätetty valtavia lavasteita, pienoismalleja ja kaikkea muuta innostuneille faneille kerrassaan upeaa materiaalia. Tämä ei siis ole varta vasten kasattu teemapuisto, jollainen löytyy Floridan Orlandosta, vaan ihka oikeaa settiä. Jo se riittää saamaan kaikki vauvasta vaariin innostumaan asiasta. Ja kävijöitä oli nimenomaan joka ikäluokasta.

Liput kannattaa ostaa etukäteen netistä. Niitä saa täältä. Samalla varataan myös päivä ja kellonaika, jolloin oma vierailu on. Siinä ollaan hyvin tarkkoja, eli kannattaa itsekin suunnitella ajankäyttö sen mukaan, että varaa paikoista toiseen siirtymisiin hyvin aikaa. Meidän kierros alkoi klo 13 ja olimme Watfordin bussiasemalla klo 12. Lippuja saa niin yksittäisiä kuin ryhmille suunnattuja ja ne on hinnoiteltu kävijän iän mukaan. Me ostimme erikoispaketin, jossa lipun lisäksi sai muistoksi virallisen opaskirjan sekä digitaalisen oppaan. Käytännössä se tarkoitti sitä, että meillä roikkui kaulanauhassa kosketusnäytölliset "minitabletit", joista kuuntelimme kuulokkeilla Tom Feltonin (Draco Malfoy) höpinöitä kunkin lavasteen ja propin taustoista. Tälläinen koko paketti maksoi aikuiselta £38,95 eli noin 46€, kun yksittäislippu oli sen £29. (Tämäkin kallistuu näköjään ensi vuonna.)

Jos olet tosifani, kannattaa ehdottomasti ottaa extrapaketti lipun oheen, sillä digitaalinen opas tarjoaa uskomattoman paljon lisätietoa, mitä kierroksella muuten et saa mistään. Esimerkiksi mielenkiintoista oli se, että Rohkelikon poikien makuuhuoneen lavastus oli samanlainen ensimmäisestä elokuvasta viimeiseen. 10-vuotiaille mitoitettuja sänkyjä ei siis vaihdettu, kun näyttelijät kasvoivat pituutta!
Kuittaus lipuista lähetetään mukavasti sähköpostiin, josta sen voi tulostaa. Kuitissa oleva viivakoodi skannataan itse paikan päällä ja laite tulostaa sinulle kasan lippuja, jotka sitten vaihdetaan digitaaliseen oppaaseen ja muistokirjaan sekä sisäänpääsyyn. Muistokirjan saa kierroksen loputtua.

Netistä löytyy kätevät ohjeet, joiden avulla löytää paikan päälle. Me otimme junan Lontoon Eustonin asemalta Watford Junctioniin. Junia menee kahdenlaisia: nopeita ja hitaita. Nopeat saapuvat perille parissakymmenessä minuutissa, hitailla menee jopa tunti. Kannattaa olla tarkka.
Kannattaa myös ostaa suoraan menopaluu, koska englantilainen junalippusysteemi eroaa huomattavasti VR:stä. Me maksoimme punnan verran lisää menolipun hintaan ja saimme sillä menopaluun. Menopaluu maksoi siis reilu kymmenen puntaa, kun pelkän menolipun hinta jo itsessään oli reilu yhdeksän.

Watford Junctionin juna-aseman kupeessa on bussiasema, jolta menee suora bussiyhteys studioille. Menopaluu maksaa £2 ja bussin tunnistaa kyllä heti. Busseja menee arkisin n. 15-20 minuutin välein, viikonloppuisin 20-30 minuutin. Meidän bussi lähti 12.20 ja olimme perillä n. 12.35. Aikaa menee vähän liikenteestä riippuen vartin verran. Ehdimme siis hyvin ennen kierroksen alkua vaihtaa liput, hakea digioppaat, haukata kahvilassa välipalaa ja vielä räpsiä vähän kuviakin.
Paikasta ei voi erehtyä.

Nettisivuilla suositellaan, että käyntiin kannattaa varata noin kolme tuntia aikaa. Sisäänpääsyä ei tarvitse hirveämmin jonottaa, koska liput on ostettu etukäteen ja sisään päästetään vain tietty määrä porukkaa tiettyyn kellonaikaan. Jonoa voi kuitenkin kertyä studiokierroksen aikana, jos haluat osallistua luutalentoon tai "ajaa" Ford Anglialla. Me pelasimme varman päälle, mikä tarkoitti sitä, että meillä meni neljä tuntia kierroksella ja puoli tuntia matkamuistomyymälässä. (Ja tähän aikaan sisältyy jonotus luutalentoon!) Lasten kanssa reissaavien kannattaa pyhittää Potter-maailmaan koko päivä, eli eväitä voi nauttia välillä pihalla kesken kierroksen samalla kun hörppää tuopillisen kermakaljaa. Ja se muuten on oikeasti herkkua!

En aio spoilata, mitä kaikkea ihanuuksia sisältä voi pongata, sillä se on koettava itse. Tässä kuitenkin kuvaspämmäys valikoiduista parhaista paloista ja muutamista asioista, joista allekirjoittanut innostui.

Ovi Tylypahkaan. Jos sinulla on synttärit, pääset avaamaan sen!
Suuri sali. Valitettavasti katto ei ollut lumottu.
Opettajat asuissaan joukossaan päivän oppaamme.
Yule Ballin pukuloistoa.
Sirius Mustan tatuointimallit, peruukkeja ja partoja.
Tylypahkan portit. Kokoero näkyy selvästi.
Portin yksityiskohtia.
Rohkelikon oleskeluhuone.
Dumbledoren työhuone.
Liemiluokka!
Odotin koko ajan, että tämä Kuolonsyöjä lähtee liikkeelle...

Kirjeitä ja Päivän Profeetan mallikappaleita.
Valedron hautakivi.
Viistokujalta löytyi mm. Matami Malkinin kaapuja.
Kierros päättyi Ollivanderin kauppaan. Jokainen elokuvan parissa työskennellyt sai oman sauvansa kaupan seinälle.

Tämä fani oli aivan innoissaan kierroksesta ja koko kokemuksesta, vaikka kameran akku kiukutteli ja meinasi loppua kesken. Ei kuitenkaan loppunut. Mutta muutamia kuvia jäi ottamatta ihan vain sen takia, että pelkäsi niin käyvän. Ehdottoman kannattava reissu kaikin puolin.
Sinne kauppaan saattaa muuten lipsahtaa helposti melkoinen summa rahaa.
Minä ihan vahingossa Sirius Mustan taikasauvan.

12 kommenttia:

 1. Hei,

  Luimme poikani 9v kanssa blogisi. OLi tosi hyödyllinen meille.

  Saisiko sinulta kysyä neuvoa? Poikani on kova Harry Potter diggari. Olemme heinäkuussa Lontoossa ja vierailemme WB Studioilla. Ainoa ongelma, että vapaat Tourit alkavat vasta klo 17.00. Osaatko sanoa, voiko sinne Studiolle mennä hengailemaan aluksi vapaasti ja sitten vasta klo 17 osallistua Tourille. Onko tässä järkeä? Vai onkohan se niin, että pääsemme sisään vasta klo 17 maissa, jolloin meidän Tour alkaa. Kiitti tosi paljon jos viitsit vastata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Markus!
   Kiitos kysymyksestä, neuvon mielelläni kanssafaneja. Jos Harry Potterit olisivat olleet olemassa silloin, kun olin itse 9-vuotias, olisi Harry Potter Studio Tour ollut unelmieni täyttymys, joten hienoa, että pääset poikasi kanssa kokemaan tuon mahtavan paikan. :)

   Studioille pääsee siis sisään aikaisemminkin kuin mitä oma kierros alkaa. Lippujen tulostuspiste sijaitsee ulkona ja sen jälkeen voi mennä sisään isoon aulaan tai istuskelemaan kahvilaan ja tankkaamaan evästä useamman tunnin kierrosta varten. Kierros alkaa aulasta ja siihen kannattaa oikeastaan mennä jonottamaan vasta oman kellonajan lähestyessä. Eli siellä voi hyvin hengailla ja ihailla aulassa esillä olevia proppeja (esim. Ford Angliaa) ja isoja valokuvia näyttelijöistä. Pihalla on myös pari isoa velhonshakkinappulaa, joiden edessä voi odotellessa napsia kuvia. :)

   Poista
 2. Hei, ollaan menossa tonne samaiseen paikkaan 4.elokuuta. Ongelmana on vain, että maksettiin liput äitini visa-kortillaan, ilman et tiedettiin että hänen luottokorttia tarvitaan tunnistautumisessa kun hakee niitä lippuja sieltä luukulta, eikä äitini ole tulossa meidän mukaan. Halusin vain kysyä, että miten te hankittu liput? Postitettiinko ne teille vai haitteko ne paikan päältä? Kysyttiinkö mitään luottokortti tietoja? Miten se koko lippujen haku oikeastaan toimii?

  Harmittaa vaan jos koko kierros menee mönkään tällaisen jutun takia, ku toi paikka on ollut itelle yks isommista unelmista :'c

  Ois kiva jos voisit vastata tähän

  VastaaPoista
 3. Hei Lara!
  Mekin maksettiin liput visalla. Koska emme olleet brittejä, maksuvaiheessa ainut vaihtoehto oli käytännössä lippujen saaminen sähköpostiin. (Englannissa asujat olisivat voineet valita hienon kirjeitse tulleen lippusetin, joka varmaan olisi tullut Tylypahka-henkisenä kirjeenä.)

  Eli saimme paperiset liput, joissa oli viivakoodi, jotka piti sitten tulostaa ja ottaa mukaan Studioille. Studioiden edessä pihalla on kätevät lippuautomaatit, jotka skannaavat viivakoodit ja tulostavat ne varsinaiset liput, joiden kanssa mennään sisälle tiskille hakemaan esim. mahdolliset digioppaat. Pelkän normilipun kanssa ei muistaakseni tarvinnut mennä edes tiskille, vaan pääsi sitten varattuna aikanaan kierrokselle.
  Missään vaiheessa ei siis kysytty mitään luottokorttitietoja sen jälkeen, kun liput oli ostettu, vaan ne tulivat näppärästi sähköpostiin.

  Toivottavasti tämä auttoi ja teidän lippuvarauksenne löytyvät sähköpostista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua kiitos oikein paljon hyödyllisenä infosta ja siitä että jaksoit nähdä vaivaa vastata mulle! Eiköhän me tonne sisälle päästä ku kuitenkin meillä on ne lippuvaraukset sähköpostissa c:

   Kiitos vielä tuhannesti, eipä tarvii jännittää enää vaa odotella innoissaan kiertelyä studiolla (:

   Poista
  2. Eipä mitään. :) Siellä on asiat tehty tosi näppäräksi vierailijoiden kannalta. Ja vaikka tosiaan se oma kierros alkaa tiettyyn aikaan, se opastettu kierros kestää vain suht lyhyen ajan, jonka jälkeen Studioilla voi liikkua vapaasti omassa tahdissa eteenpäin. Meilläkin meni siellä helposti se neljä tuntia kaiken pikkutiedon lukemiseen ja esineiden ihailuun. :)

   Poista
 4. Hei! Olemme menossa ke 6.8. Harry Potter Studiolle, ja liput on tilattu kotiin ihailtaviksi jo talvella. Mutta vähän jännittää matka hotellilta studioille, mitä jos myöhästymme lähdöstämme..! (klo 10.30) Kiitos Katja K selkeistä juna -ja bussiohjeista, kirjoitin ne ylös! Lähdemme tooodella ajoissa ja hyvä tietää, että siellä voi hengailla lähtöä odottaessa.
  PS. meiän 11 vuotias Luna-fani pitää omaa blogia, johon aikoo tehdä ison postauksen reissusta, sieltä voi irrota vinkkejä muille matkaa suunnitteleville :)
  http://flyinganglia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. Voi, kun kuulostaa kivalta, pitääpä tulla lukaisemaan blogia sitten, kun reissu on ohi. Minulla olisi myös melkoinen kuume palata takaisin Studioille, mutta ehkä ensi keväänä sitten, kun lupasin ottaa siskot mukaan. :)
  Hyvää reissua ja toivottavasti kaikki menee nappiin!

  VastaaPoista
 6. Heippa! Ihanaa, että olet tehnyt tälläisen blogikirjoituksen! Olen menossa itse Lontooseen parin viikon päästä ja ensikertalaisena aivan hukassa miten päästään mihinkin, missä ajassa jne. Joten tästä oli paljon apua!
  Hotellini sijainnin takia joudun käyttää jo Eustoniin päästäkseni 2 eri menopeliä, mutta ajattelin kysyä, että voiko junaliput ostaa etukäteen vai paikanpäältä? Studioille pääsemiseen joudun käyttämään 4 eri välinettä enkä kaipaa yhtään asemalla paniikissa juoksentelua etsien sitä lipunmyyntipistettä jos vaan voin etukäteen ne hommata. Vähän hirvittää kuinka tämä monivaiheinen matka tulee taittumaan muutenkin:D.
  Warner Brossin studion bussiin varmaan ostetaan kuitenkin matkalippu ihan kyytiin hypätessä. :)

  VastaaPoista
 7. Hei iidamaria! Melko pahan kysymyksen pistit. Mielestäni Englannin junaliikenteen lippuja voi ostaa jo ennakkoon netistä (www.nationalrail.co.uk), mutta en ole koskaan testannut, miten palvelu toimii ulkomaalaisena. Todennäköisesti liput voi maksaa visalla ja ne tulevat sähköpostiin tai älypuhelimeen kuten Suomessakin.
  Toisaalta en ole käytännöstä aivan varma, koska Englannin juna- ja metroliikenne käyttää kivan mallisia pieniä pahvilippuja, jotka saatetaan jollain juna-asemillakin tarkastaa niin, että ne syötetään sellaisen portin läpi - ja voi olla, ettei ilman lippua pääse ulos junalaiturilta.

  Mutta jos nettilippukäytäntö on samanlainen kuin Suomessa, sen luulisi toimivan. Ja muistelisin, että Watford Junctionin aseman laiturilta pääsi pois ongelmitta.

  Me ostimme omat junalippumme tiskiltä (ja tulimme itsekin paikan päälle metrolla), mutta Eustonin asemalla on myös automaatteja, joista lippuja saa hieman nopeammin, jos ei halua paniikissa jonottaa. Automaattien käyttö on suht yksinkertaista - muistat vain ottaa menopaluun, se tulee halvemmaksi. :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos vinkeistä!
  Kolmen viikon päästä mennään.
  T äippä ja teini

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Hyvää reissua!
   Toivottavasti käytännöt eivät ole hirveästi muuttuneet tässä vajaassa parissa vuodessa. :)

   Poista