9.7.2014

Viikonlopun menovinkki: Finncon!

© Disney (Rosa: "The Cowboy Captain of Cutty Sark", s. 11)
Jyväskylän kesän paras anti on ehdottomasti Pohjoismaiden suurin (ja ilmainen) fantasia- ja science fiction -tapahtuma Finncon, joka alkaa *gasp* jo ylihuomenna perjantaina Kirjailijatalolla. Lauantaina siirrytäänkin sitten yliopiston liikunnan tiloihin jatkamaan kaikenlaisen spekulatiivisen ohjelman merkeissä. Odotan yhtä suurella innolla kuin yllä oleva kapteeni Moore kaikkea sitä pukujen väriloistoa ja nörttihärdelliä, jonka Finncon tuo mukanaan Jyväskylän katukuvaan.

Olen kesästä 2010 asti kuulunut Finnconin ohjelmakalustoon ankkaesitelmilläni, joten tämän kesän coni on varsin poikkeuksellinen, koska osallistun tapahtumiin ainoastaan vieraana. Minunhan piti kuulua conin oheisohjelmaan väitökselläni alkuperäisen suunnitelman mukaan, mutta suunnitelmat kirjoitettiin uusiksi väitöskirjan korjailun merkeissä. Samasta syystä myös FINFAR-tapaaminen jää minulta harmittavasti väliin. (Ja jotta kesä olisi vielä poikkeuksellisempi, olen myös säästösyistä pysymässä kotona Ropeconin aikaan. Mutta ensi kesälle on sitä suuremmat suunnitelmat.)

Finnconiin valmistautuminen on ollut jo hyvän aikaa käynnissä erityisesti pukeutumisen osalta. Vaikka en olekaan cossaamassa mitään (niin, se väitöskirja on syynä kaikkeen), vaatetusta on pohdittava tarkkaan, kun sitä kerran kesässä pääsee käyttämään korsettia. Säätiedotus lupaa lämpimiä ilmoja, joten vaatekriiseilyn täytyy noudattaa jonkin verran sitä, mitä keli sallii. Toisaalta olen jo päättänyt lähteä liikkeelle Cyberpunkin ohjein: "Tyyli ennen tarkoitusta, asenne ennen kaikkea." Joten ainakin nauhasaappaat, korsetti, silinteri ja sukkahousut kuuluvat asukokonaisuudeen.

Muu valmistautuminen sisältää conikassin pakkaamisen, jonne on mahduttava käteistä sisältävä lompakko, vesipullo (mahdollisimman tyylikäs, tässä tapauksessa mallia stormtrooper), nenäliinoja, kännykkä, kynä, kalenteri, pieni muistikirja, ohjelma (jonka saa paikan päältä) ja viuhka, jonka olen todennut kuumien conisalien pelastajaksi. Myös jonkinlainen eväspatukka tai banaani pelastaa kiireisen conittajan, jos ohjelma määrää ravaamaan salista saliin ilman sopivaa lounastaukoa.

Ohjelmaan valmistautumiseen kuului myös Scott Lynchin kerrassaan loistavan Locke Lamoran valheet -teoksen lukeminen uudelleen. Kiljuin riemusta, kun tajusin  Lynchin tulevan conivieraaksi. Häntä menen erityisesti kuuntelemaan perjantaina Kirjailijatalolla järjestettävään On Writing -paneeliin (klo 15.30). Odotan myös innolla, josko saisin hankittua näitä herrasmiesvarkaan seikkailuja itselleni Finnconin kiusaavan ihanista myyntipöydistä. Tuo kolmiosaisen teossarjan ensimmäinen osa on ainut suomennettu ja muita en ole ehtinyt lukea, joten hankin ne varmaan kaikki suoraan englanniksi jossain vaiheessa.

Minut voi pongata ohjelman perusteella lauantaina kuuntelemassa ohjelmia sarjakuvien vallankäytöstä, muumikartoista ja faktan ja fiktion suhteesta (Johanna Sinisalo!) sekä siitä, "mitä miekka voi kertoa käyttötavastaan". Sunnuntaina todennäköisesti piipahdan katsomassa, minkälaisia nörttikäsitöitä voidaan tehdä ("Do it yourself"), miten Muumit ovat vaikuttaneet kirjailijoiden tuotoksiin (Johanna Sinisalo taas!) sekä vilkaisen käännöspaneelia "Se on pora!". Kaikki muu on vielä avoinna...
Minua saa tulla moikkaamaan ja ahdistelemaan väitöstilaisuuteni ajankohdasta tai muusta aiheeseen liittyvästä - jos uskaltaa.

Vakaa suunnitelmani on hankkia vähintään yhden Scott Lynchin teoksen lisäksi jotain sarjakuvia, ehkä conissa julkaistavan fiktiivisen maailman luomisen oppaan Kummallisen kirjoittajat, jotain ihanaa nörttikrääsää ja tietenkin conin jälkeisen conimasennuksen siitä, kun pitäisi jaksaa siirtyä fantasiamaailmasta arkeen (ja sen väitöskirjan viimeistelyn pariin).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti