10.6.2012

PCA summer school - tällä kertaa kesän aloitus

"Sata on Seilissä hautaa ja satoja vielä kaivetaan..."
Touko-kesäkuun vaihteessa palasinkin sitten takaisin Seiliin, jossa järjestettiin toinen vuotuinen PCA-Finland summer school. Meitä PPCS-tohtoriohjelman jäseniäkin oli paikalla muutama, mikä mahdollisti pienellä porukalla paremman tutustumisen ja kyllä jonkinasteista ryhmäytymistäkin alkoi olla hiljalleen ilmassa.
Tällä kertaa vietimme Seilissä kaksi päivää, mikä tuntui yllättävän pitkältä muutaman perumisen takia. Mutta se ei menoa haitannut - koska kiirettä ei ollut, suurin osa ajasta meni syömisessä (kahden tunnin välein), nukkumisessa (pikku päiväunet oli pakko napata molempina iltoina) ja jonkin asteisessa tieteen tekemisessäkin. Ainakin lievästi.
Tämän vuoden PCA kesäkoulun teemana oli "Popular Culture Studies now and in the future", eli esitelmien aiheet lipuivat jossain menneen ja tulevaisuuden tienoilla. Itse siis puhuin tosiaan Disney-sarjakuvatutkimuksesta ja esittelin kolme teosta, joista kahdesta olenkin jo tehnyt lyhyet merkinnät (Barks-kirja ja Rosa-artikkelikokoelma), mutta kolmannesta ajattelin tehdä seuraavaksi oman merkinnän, jahka ehdin.
Reissun ehdottomia kohokohtia oli rantasauna, jonka onnistuimme tyttöporukalla lähes sammuttamaan molempina iltoina. Perjantaina minä ja Sini jopa uskaltauduimme uimaan, ja tottahan minä sisämaan kasvatti unohdin pulahtavani Itämereen, joten siinäpä sitä oli murtovettä sitten nenät ja suut täynnä. Ja oli muuten kylmää.
Iltaisin tuijottelimme myös neljän peuran laumaa, varoimme saunapolulle kerääntyineitä kotiloita ja mietimme yksinäisen kyhmyjoutsenen kohtaloa. Punkkivaroitus oli myös ilmassa, mutta niihin emme onneksi törmänneet.
Ja edelleen - tämä oli siis akateeminen kesäkoulu - puhuimme myös kulttuurintutkimuksesta aina Monty Pythonista katutaiteeseen. Harmitti vain niin pirusti, kun univelkaa oli kertynyt aamujunan takia sen verran, ettei iltapäivän sessioissa oikein meinannut pysyä silmät auki, vaikka esitelmä olisi ollut kuinka kiinnostava. Ainakin Rami Mähkän tulevasta Monty Python -väitöskirjasta saattaa löytyä potentiaalista lähdemateriaalia.

Tässä vaiheessa on hyvä tehdä ilmoitusluontoinen kuulutus: jos joku satunnaisista lukijoista sattuu tietämään Disneyn Aku Ankka -sarjakuvia käsitteleviä tutkimuksia, olkoon kiltti ja pistäköön minulle kommenttia tänne tai vaikka Naamakirjaan. Graduja ei lasketa, ne minulla on saatavilla, vaan niin sanottua "oikeaa" tutkimusta. (Kyllä, akateeminen maailma on kova ja karu, rakkaat maisteriksi haaveilevat lukijat.)
Markku Kivekkään Disney, Aku ja minä nimittäin väitti, että Oulun yliopistossa olisi vuonna 2001 julkaistu Aku-aiheinen väitöskirja! Kertokaa, onko tämä totta, koska Nellistä en mitään asiasta löytänyt.
Ainut tietämäni Aku- (ja Rosa-) juttu vuonna 2001 oli Marika Rantalan gradu Rosan huumorista Vaasan yliopistossa englannin kielen oppiaineesta.

PCA summer school aloitti kesän ja nyt sitä sitten ollaankin koko ajan menossa johonkin. Ehkä tässä ehtii välillä vähän kirjoittamaankin, ainakin toivottavasti. Tutkimus onneksi edistyy joka tapauksessa koko ajan.

P.S. Kuvassahan siis on Seilin vanha puukirkko, jonka takana olevalle hautausmaalle on haudattu niin hienoa väkeä kuin lepratautisia ja mielisairaita. Kirkkoon on jaettu erillinen osasto spitaalisia varten, ettei tavan ihmisten tarvitsisi istua heidän joukossaan. Tyylikäs paikka.

2 kommenttia:

  1. Ei ole tullut luettua erinomaista blogiasi kyllin tarkkaan, koska en ole vielä huomannut kommentoida tuota Disney-väitöskirja-juttua ollenkaan. Disney, Aku ja minä -kirjan väite tarkoittanee *Vaasan* yliopistossa 2001 valmistunutta Pia Toivosen väikkäriä En serietidning på fyra språk. Språkvetenskap 17. Acta Wasaensia N:o 88. Ruotsin kielen väitöstutkimus tarkastelee, kuinka englanninkielinen Donald Duck weekly on käännetty saksaksi, ruotsiksi ja suomeksi. Aiheesta on juttu Ankkalinnan Pamauksen numerossa 8.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, tuosta väitöskirjasta olenkin saanut tietoa muiltakin tahoilta, joten oletan, että kyseessä todella on se. Pitänee tänään vielä kysellä Oulun yliopistossa työskentelevältä kollegalta, ettei hän ole sattunut kuulemaan mitään Ankka-juttuja tapahtuneen siellä, mutta oletan kuitenkin, että Vaasasta olisi loppujen lopuksi kyse.

    VastaaPoista