14.2.2013

Äidinkielen ylioppilaskirjoituksissa Don Rosaa


© Disney
Aihetta on uutisoitu jo isommassakin mediassa, mutta jos se nyt on joltain mennyt ohi, niin kerrottakoon se sitten vielä täälläkin. Perjantaina 8.2. pidetyssä äidinkielen tekstitaidon ylioppilaskokeessa oli tehtävä, joka käsitteli Don Rosan sarjakuvaa.

Ylioppilaskokeen teemana oli raha ja Rosalta valittu Roope Ankan elämä ja teot -kirjan ensimmäinen sivu, juuri tuo viereinen, jossa esitellään Roopen valtaisa rahamäärä ja sen merkitys hänelle.
Kokeessa tehtävänantona oli vertailla kyseistä sarjakuvakatkelmaa sekä katkelmaa Saiturista: "millä tavoin niissä kuvataan suhtautumista rahaan?"

Siitä on melko pitkä aika, kun itse Saiturin luin, mutta melko hupaisahan se oli. Jokainen voi itse kokeilla vertailua, sillä ylioppilaskoe löytyy aineistoineen kokonaisuudessaan täältä.

Hienoahan tässä siis on se, että nimenomaan sarjakuvia aletaan kelpuuttaa äidinkielen ylioppilasaineen aineistomateriaaliksi. Kokelaat pääsevät analysoimaan sekä kuvaa että sanaa ja miten ne yhdessä tuovat esille tehtävänannon teemoja.

Ja koska kyseessä on Aku Ankka ja tekijänä Don Rosa, mikäs sen enemmän mieltä lämmittäisi. Olisipa tällainen tehtävä ollut silloin reilu kymmenen vuotta sitten, kun itse olin kirjoittamassa...

(Tehtävä kertoo tietenkin myös siitä, että suomalaiset ovat sitä paljon puhuttua Aku Ankka -kansaa.)
(Ja tietenkin se, miten merkittävä Don Rosa on meille.)

2 kommenttia:

  1. Minä onnistuin tämän missaamaan, mutta täytyy sanoa, että ihan mahtavaa. Sarjakuvat todellakin kuuluvat kirjallisuuden kentälle.

    VastaaPoista
  2. Entisenä kirjallisuuden opiskelijana olen täsmälleen samaa mieltä, vaikka entinen professorini ei Aku Ankkoja ymmärtänytkään. Vanhojen käytänteiden onkin jo aika hieman tuulettua. :)

    VastaaPoista