24.5.2015

Lempitaiteilijani osa 7 - Lise Myhre

Muistan elävästi, miten näin marketin lehtihyllyssä sen ihka ensimmäisen Nemi-albumin. Oli vuoden 2003 loppu, vähän ennen uutta vuotta ja olin ystäväni luona Lappeenrannassa. Kaupassa käydessämme pongasin muiden sarjakuvien joukosta punakantisen albumin, jonka kannessa pitkätukkainen, vahvasti meikattu nuori nainen näyttää pirunsarvi-käsimerkkiä. "Valloittava goottityttö Nemi", lupasi kansi. Ostaessani lehteä en arvannut, että tästä alkaisi minun ja Nemin yhteinen taival, joka on kestänyt jo lähes kaksitoista vuotta.

Kuva: Wikipedia (© Albin Olsson)
Nemiä piirtää norjalainen Lise Myhre (1975- ), joka varsinkin varhaisemmissa töissään käytti pelkästään etunimeään. Myhre on opiskellut graafista suunnittelua Kaliforniassa, tehnyt CD-levyjen kansitaidetta sekä kuvitusta t-paitoihin. Nemin hän kehitti alun perin norjalaiselle Larsons Galne Verden -lehdelle. Siitä Nemi siirtyi Dagbladetiin vuonna 1999 ja ensimmäinen albumi näki päivänvalon seuraavana vuonna.

Ensimmäinen suomeksi julkaistu Nemi-albumi.
Nemi on nykyisin yksi Norjan suosituimpia sarjoja ja sitä julkaistaan kansainvälisesti noin 60 eri lehdessä ja verkkosivulla. Myhre on myös kuvittanut Edgar Allan Poen ja André Bjerken runoja sekä erilaisia aforismeja.

© Lise Myhre
Myhren piirrostyylissä minua viehättää sen vaivattomuus: hahmot ovat näennäisestä realismistaan huolimatta yksinkertaistettuja, mutta äärettömän ilmeikkäitä. Useimmiten perinteiseen strippiformaattiin piirretyissä Nemin hahmoissa yhdistyvät herkkyys ja voima ja niiden ajatusmaailmoista voi meistä jokainen löytää jotain omaansa. Esimerkiksi Nemin paras ystävä, sinitukkainen Sini, on neuroottisuudessaan ja työkiireissään joskus vähän liiankin lähellä sitä aikuista, jollainen jostain syystä "pitäisi" olla.

On myös ollut kiinnostavaa seurata hahmojen muuttumista ja kehittymistä, mikä tekee niistä muutakin kuin yksinkertaisia karikatyyrejä. Aiemmin runsaasti irtosuhteita, alkoholia ja tupakkaa kuluttanut Nemi on rauhoittunut parisuhteeseen, ja tupakkaakaan hän ei näytä polttavan samaa tahtia kuin varhaisemmissa albumeissa. Myhre on piirtänyt Nemiä myös koko sivun mittaisina tarinoina, sekä harvinaisempina, usean sivun mittaisina kertomuksina.

Nemi kommentoi yhteiskunnallisia asioita, muttei halua olla laskuja maksava aikuinen. Nemissä yhdistyy se villi ja vapaa gootti ja pieni runotyttö, joka on kaikkien pienten puolella. Nemistä voi pongata kaikenlaisia viittauksia populaarikulttuuriin: niin elokuviin, kirjallisuuteen kuin tv-sarjoihinkin. Sekä tietenkin musiikkiin.

Syksy 2005, s. 1. © Lise Myhre
Nemi on ehdottomasti yksi idoleistani, koska hahmo on sanavalmis, hauska, luova ja uskaltaa heittäytyä. Nemi ei välitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Nemillä on erinomainen maku kirjallisuuden ja elokuvien suhteen, mahtava tyyli ja tukka, joka uhmaa painovoimaa. Ja ennen kaikkea - Nemillä on asennetta. Toivoisin, että voisin joskus tavata Lise Myhren ihan livenä ja kiittää tästä kertakaikkisen loistavasta hahmosta. Saattaisin kenties mennä hieman fanityttömoodiinkin.

Syksy 2005, © Lise Myhre
2013 © Lise Myhre
Nemi-sarjakuvia: http://www.nemicomics.com/

4 kommenttia:

 1. Katjachu, valitsen sinut! (voi tehdä myös suomeksi) http://graphicexperiments.blogspot.fi/2015/05/research-blog-challenge.html

  VastaaPoista
 2. Haaste otettu vastaan! Katsotaan, mitä syntyy...

  VastaaPoista
 3. Tuleeko siullekin btw mieleen OGWA tuosta Merida peruukista? Miulla on viime aikoina ollut hirvittävä hinku iskee se siun päähän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua. O_____O
   Ehkä mie voin kokeilla sitä. Ehkä parempi, etten. Katsotaan, kumpi parempi.

   Poista