7.3.2016

Ankkoja Kupliissa, nörttejä Popcultissa

© Disney (Casty, "Tekstilaatikkojen kapina")
Ennen kuin päivitän pitkän litanian loistavan suosion saaneesta Nörttikulttuurin nousu -konferenssistamme, on aika pienelle mainospalalle aikataulujen varmistuttua.

Tampere kupliissa sunnuntaina 20.3. klo 14-15 olen Tampere-talon studiossa puhumassa Disney-sarjakuvan metatasoista otsikolla "Kertojanlaatikoiden hyökkäys! Neljännen seinän rikkominen Disney-sarjakuvissa". Sisältö on muokattu viime kesän Archipelacon-esitelmästäni. Tällä kertaa, kuten yllä olevasta ruutuparista voi huomata, puhun muistakin kuin ankoista. Hui, jopa Mikki on mukana kuvioissa!

Tällaista siis luvassa:
Disney-sarjakuvien ajatellaan olevan varsin perinteisiä sekä tyylin että sisällön osalta. Mutta yllättävän monet Disney-taiteilijat käyttävät niin sanottuja metatasoja eli neljännen seinän rikkomista sarjakuvakerronnassaan: esimerkiksi itse taiteilija saattaa ilmestyä tarinaan tai hahmot voivat kommentoida sarjakuvan muotoa ja merkkikieltä. Esitelmä tekee tutuksi tulee myös termin "metalepsis", joka sisältää kaikki edellämainitut ilmiöt. Lisäksi päästään tutustumaan muihin vastaaviin kerrontakeinoihin Don Rosan ja useiden italialaisten taiteilijoiden esimerkin avulla.
Kupliiseen on vapaa pääsy!

Minut voi pongata myös Popcultista sunnuntaina 10.4. klo 13.-14.30 luottotiimini kanssa keskustelemassa aiheesta "Nörttikulttuurin nousu ja (t)uho: Muistiinpanoja akateemiselta tutkimusmatkalta nykynörttiyden ytimeen". Paneelikeskustelu pohtii seuraavia asioita:
Nykykulttuurin ilmiöihin perehtyneet tutkijat järjestivät Jyväskylän yliopistossa luentosarjan ja seminaarin, jossa nörttiydelle etsittiin uusia määreitä ja selityksiä. Tässä paneelissa he keskustelevat siitä, mitä hankkeista opittiin ja ei opittu. Ketä saa haukkua nörtiksi - ja kuka puolestaan on "todellinen nörtti"? Mikä Lovecraftia palvovia roolipelaajia, sujuvaa haltiaa suoltavia cossaajia, vulcanuslaisia nettiaktivisteja ja muita stereotyyppejä oikeastaan yhdistää? Ja eikö jokainen nykyään omista ainakin yhden mangapokkarin ja pelikonsolin?
Mukana siis itseni lisäksi sarjakuva(hahmo)tutkija Essi Varis, pelitutkija Jonne Arjoranta ja fanitutkija Tanja Välisalo.

Popcultin liput voit hankkia täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti