24.11.2011

Lisää pieniä takaiskuja ja sarjakuva-ajatuksia

Tulipa sitten tieto Alcalán konferenssin julkaisuvastaavilta, että eivät ole julkaisemassa sarjakuvakonferenssin papereita netissä. Ihmettelivät, että mistä moinen tieto on tullut. Enkä kyllä minä ollut ainut, joka oli siinä uskossa, kun konferenssin pääjärjestäjä Esther oli asiasta tiedottanut sähköpostilla syyskuussa. Pirkule. Nyt sitten taistellaan, että ketkä pääsevät konferenssin pohjalta julkaistavaan kirjaan. Ei ole tiedossa, millä perusteella tekstit valitaan, mutta nähtävästi me puhujat emme pääse vaikuttamaan asiaan, vaan konferenssin järjestäjät päättävät asiasta tahollaan. Että näin sitten tällä kertaa.

Löysin myös innoissani ihanan The Goodfellows Ky:n nettikaupasta muutamia Walt Disney's Comics and Stories ja Uncle Scrooge -lehtiä, joita olin jo tilaamassa, kun huomasin, että minimitilaus on 100€.
Siis oikeasti. Ymmärrän, että kun on kyseessä erikoisliike, joka myy keräilijöille ja liikkeille tavaraa, mutta että sata euroa?!
Pitää alkaa suunnitella seuraavaa Helsingin reissua siltä kantilta, että pääsee taas itse liikkeeseen. Löysin sen ensimmäisen kerran viime vuoden kesällä, kun olin hoitamassa kaason velvollisuuksia ja metsästämässä hyvän ystäväni ja tulevan morsiamen kanssa kenkiä. Hups vaan ja Katja eksyi sarjakuvakauppaan ostamaan Scott McCloudin klassikon Understanding Comics: The Invisible Art ja miehelle joululahjaksi hienon kovakantisen Giger-teoksen. Jos sitä rahaa olisi oikeasti ollut, olisin varmaan ostanut kaupan tyhjäksi...

Jos satutte pyörimään Helsingissä taskut täynnä ylimääräistä rahaa ja sarjakuvantuska olisi kova, niin menkää Fredrikinkatu 38:aan. Se on lähinnä paratiisia, mitä olen Suomesta löytänyt. (Lontoon Forbidden Planetin megastore on jo sitten se seitsemäs taivas.)

Yliopistolla järjestettiin taas eilen humanistikahvitilaisuus kaikille tiedekunnan tutkijoille ja jatko-opiskelijoille. Aiheena oli tällä kertaa "Väitöskirja - ketä kiinnostaa?" eli paneelikeskustelussa käytiin läpi miten väitöskirjaa kannattaa markkinoida medialle. Kun suurin osa pohti sitä, miten saisi aiheensa kiinnostamaan tavallista kansaa, naureskelin itsekseni, että minun ongelmani on lähinnä se, että miten saisin aiheeni kiinnostamaan akateemista yleisöä. Jotenkin en epäile sitä, etteikö tällainen Aku Ankka - ja Don Rosa -kansa innostuisi tutkimuksestani, mutta miten tolkuttaa akateemikoille, että a) sarjakuvia tutkitaan nykyisin oikeasti, b) Disneynkin sarjakuvista voi löytää jotain syvällistäkin, c) Don Rosa? Oletteko te oikeasti nähneet niitä nimmarijonoja? ja d) Haloo? Ensimmäinen Aku Ankka -sarjakuvaväitös - todennäköisesti koko maailmassa? Eikö tästä nyt voisi hieman kiinnostuakin?

Vuodatuksen voisi päättää siihen, että Google pompautti silmilleni Don Rosa -graduilijan numero 6. Tänä vuonna Itä-Suomen yliopiston englannin kielen ja kääntämisen pääaineesta julkaistiin Sirja Timoskaisen gradu "Not 'thif', you iddy-ott! 'Thif'!" Translating non-standard language in The Black Knight comics by Don Rosa.

Whee, lisää kiinnostavia tutkimuksia! Toivottavasti saan piakkoin yhteyden kaikkiin graduilijoihin, että mahdollinen projekti pääsee käyntiin... Ja että saisin kaikkien mielenkiintoiset työt luettavaksi.

3 kommenttia:

 1. Keräätkö vain sellaisia Jenkki-julkaisuja, joissa on Don Rosan tarinoita? Minulta löytyy nimittäin noita aikamoiset määrät, ja ajatuksena olisi pistää ainakin osa kiertoon. :)

  VastaaPoista
 2. Joo, Rosan tarinoiden Jenkki-julkaisut ovat tosiaan haussa. Suomeksi löytyy tietenkin kaikki, mutta englanniksi on hankalampi löytää Suomesta. Elämä ja teot 1 & 2 löytyy jo kuten myös Barks/Rosa -yhteisjulkaisu The Land of the Pygmy Indians / War of the Wendigo. Sitten on ne Walt Disney Treasury -sarjan osat 1 ja 2, mutta ihan hirveästi puuttuu vielä. Jos sinulla on joutavia numeroita, ottaisin kyllä mielelläni vastaan. :) En ole vielä pystynyt Jenkeistä asti tilaamaan.

  VastaaPoista
 3. Seuraavia löytyi nopealla haulla. Jos kiinnostavat, niin ota yhteyttä (ankkalinnake.blog[a]gmail.com) niin päästään hieromaan kauppoja. :)

  Donald Duck Adventures (Gladstone) 5
  Donald Duck Adventures (Gladstone) 13
  Donald Duck Adventures (Gladstone) 16
  Donald Duck Adventures (Gladstone) 18
  Donald Duck Adventures (Disney Comics) 1
  Uncle Scrooge 309
  Uncle Scrooge Adventures 24
  Walt Disney's Comics and Stories 523
  Walt Disney's Comics and Stories 524
  Walt Disney's Comics and Stories 633

  Huomioithan kuitenkin, että osassa julkaisuissa ei tainnut olla kuin kansi Rosan käsialaa. Inducksistahan toki saa näistäkin lisätietoa halutessaan. :)

  VastaaPoista