Gigerin taidetta kuvataan yleisesti termillä "biomekaaninen". Hän yhdistää mekaanisia koneita ihmisiin ja luo hybridejä, jotka ovat joidenkin mielestä häiritseviä. Hän on ottanut inspiraatiota mm. Salvador Dalín surrealistisesta taiteesta. Unista on kuitenkin tullut painajaisia ja Gigerin kuvasto onkin synkkää, jopa satanistiseksi kuvailtua ja hyvin seksuaalista.
Gigerin ensimmäinen julkaisu oli Necronomicon vuonna 1977. Tämä innosti ohjaaja Ridley Scottin ottamaan taiteilijaan yhteyttä ja näin sai alkunsa Gigerin tunnetuin luomus, Alien - kahdeksas matkustaja -elokuvassa nähty alien. Giger sai työstään Oscar-palkinnon.
Gigerin Alien löytyy olohuoneemme seinältä yhdessä Birth Machinen kanssa.
Giger on myös ollut mukana elokuvissa Alien3, Poltergeist ja Species - Peto, joihin hän on suunnitellut painajaismaisia olentojaan. Tunnetuin tekemättä jäänyt elokuva on Frank Herbertin kirjasarjasta Dyyni, johon Giger oli suunnitellut muun muassa Harkonnenin klaanille tarkoitetun pöytäryhmän.
Tämä ryhmä oli näytillä Tampereen taidemuseon Giger-näyttelyssä vuonna 2010. (Ja olikin muuten uskomattoman hieno näyttely. Olisin tahtonut viedä mukanani niin paljon, erityisesti Bambi-alienin.)
Gigerin työt ovat ahdistavia, kauniita ja häiritseviä yhtä aikaa. Onneksi miehelläni on yhtä hyvä maku, joten voimme sisustaa olohuonettamme hienoilla, kehystetyillä Giger-julisteilla, kuten alla olevalla Anima Mialla.
Kuvataiteen lisäksi Giger tekee patsaita ja veistoksia, ja on suunnitellut muun muassa mikrofonitelineen, kitaran ja erilaisia koruja.
Vielä joskus aion matkustaa Sveitsiin tutustumaan Giger-museoon ja ainakin toiseen niistä hienoista Giger-baareista.
H. R. Gigerin viralliset sivut: http://www.hrgiger.com/
Giger-museo: http://www.hrgigermuseum.com/
Giger-baari: http://www.hrgiger.com/barchur.htm
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti